Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511569
Complexnummer
511567 - Huis Ter Wege
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82744/144
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zeist K 48
Amersfoortseweg 17 A, 3735 LJ te Bosch en Duin

Omschrijving

Omschrijving

Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaand KOETSHUIS MET WONING van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond onder een samengesteld afgeplat schilddak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De west- of voorgevel heeft een op de middenas geplaatste aanbouw onder een schilddak (uitbreiding van 1912), waarvan de nok haaks op de oprijlaan staat. De voorgevel van deze aanbouw heeft een in het midden geplaatste, getoogde dubbele paneeldeur die aan beide zijden geflankeerd is door een ovaal oeil de boeuf. De geveluiteinden zijn voorzien van geblokte hoeklisenen in schoon metselwerk. Dit motief bevindt zich op alle gevelhoeken. In de zijgevels van de aanbouw is een kruisvenster met halve luiken onder een strek met natuurstenen aanzet- en sluitstenen gezet. In alle overige gevels bevinden zich dergelijke vensters. Onder de dakgoot is een houten geprofileerde kroonlijst aangebracht. In de dakschilden zijn dakkapellen onder platte daken geplaatst. Op de nokhoeken van het hoofdvolume is een schoorsteen gezet. Het koetshuis heeft thans een woonfunctie.

Waardering

Het koetshuis annex woonhuis uit 1905, uitgebreid in 1912, is van architectuurhistorische en typologische waarde vanwege stijlkenmerken en relatieve zeldzaamheid van het bouwtype. Tevens van ensemble waarde als onderdeel van de buitenplaats Ter Wege.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511567. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) met woning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1905
1905
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing