511567 - Huis Ter Wege
Bij Amersfoortseweg 17, 3735 LJ te Bosch en Duin

Omschrijving

Aan het begin van de oprijlaan, in de nabijheid van het koetshuis, bevinden zich twee hardstenen, vaasvormige TOEGANGSPIJLERS in Lodewijk XV stijl. De pijlers hebben een vierkante grondvorm of voet. De schacht bolt naar onder toe uit en is aan alle vier de zijden voorzien van een spaarveld waarin acanthusbladeren zijn uitgehakt. Hierboven bevindt zich een geprofileerde kroonlijst waarin de rechterpijler `HET HUIS' en in de linkerpijler `TER WEGE' is gegraveerd. De pijlers worden bekroond door een bolvormig motief met acanthusbladeren.

Waardering

De twee hekpijlers van het huis Ter Wege zijn van architectuurhistorische waarde vanwege detaillering alsmede van ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Ter Wege.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Toegangspijlers

Lodewijk XV-stijl