Veenendaal D 8202
Kerkewijk 8, 3901 EG te Veenendaal

Inleiding

Oorspronkelijk dubbel WOONHUIS van het type villa is een voormalige direkteurswoning annex kantoor van de verdwenen Wolspinnerij Frisia. Het pand werd tussen 1884 en 1890 gebouwd in neorenaissancestijl in opdracht van D. Woudenberg. Daarnaast stond de thans gesloopte zogenaamde machinale sajetfabriek. Aan de Kerkewijk stonden meerdere fabrieken met fabrikantenwoningen. Het pand heeft een symmetrische, van oorsprong U-vormige opzet waarbij twee villa's tegen elkaar zijn gezet. De zijgevels bevatten de ingang van de beide villa's. Later zijn de villa's doorgebroken en tot één pand gemaakt. Door het gesloten front aan de Kerkewijk fungeert de oostzijde als voorgevel. In de voortuin staat aan de zuidoostzijde een oude rode beuk.

Omschrijving

De aan de Kerkewijk gelegen van oorsprong dubbele villa telt twee bouwlagen op een van oorsprong U-vormige plattegrond. Door een inbouw is deze heeft de plattegrond thans een rechthoekig karakter. Het pand heeft een met gesmoorde kruispannen en zinken nok- en hoekkepers gedekt afgeplat schilddak. De vensters zijn overwegend schuiframen, deels in T-vorm, deels met een zesruits roedenverdeling. Ze zijn gedekt door een strek, deels uitgevoerd met een gepleisterde sluitsteen. De gevels hebben over het algemeen een symmetrische ingedeling met op de hoeken gepleisterde geblokte lisenen. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een profiellijst. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst met geprofileerde goot.

De symmetrisch opgezette voorgevel (oostgevel) is een lijstgevel met twee hoekrisalieten met lichte voorsprong, die worden geaccentueerd door bepleisterde geblokte lisenen. Ter hoogte van de eerste bouwlaag is tegen de hoekrisalieten aan de linker- en rechterzijde een vijfzijdige erker geplaatst onder een zinken dak, dat reikt tot het balkon in de tweede bouwlaag. De tweede bouwlaag bevat een dubbele openslaande deur met bovenlicht onder een bepleisterde lijst die op consoles rust. Het middendeel van de gevel is vier vensterassen breed en wordt gedeeld door een geblokte liseen op de middenas en een gecornist deel van de kroonlijst en goot. In het dak zijn op de hoeken dakkapellen aangebracht met daarin twee vensters, gescheiden door een middenstijl en omgeven door pilasters, een geprofileerde lijst en gesneden wangen.

De beide zijgevels (noord- en zuidgevel) zijn identieke lijstgevels met een lichte middenrisaliet die de ingang bevat. Ter weerszijden hiervan bevat de gevel een drielichtsvenster. De tweede bouwlaag bevat drie T-schuiframen. In het midden van het dakvlak van de noordgevel bevindt zich nog een oorspronkelijke dakkapel met tweelichtsvenster, wangen en een timpaan als bekroning.

De achtergevel (westgevel) bevat een aantal, deels nog oorspronkelijke vensters. Tussen het rechter en linker geveldeel is een torenachtige opbouw van vier bouwlagen gezet die buiten de bescherming valt. Tegen het linker geveldeel is een kleine aanbouw gezet van één bouwlaag onder flauw hellend zadeldak.

Waardering

Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een directeursvilla met kantoor uit het eind van de 19de eeuw in neorenaissancestijl. Tevens is het pand van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie als directeursvilla annex kantoor van de wolfabriek Frisia, gelegen langs een weg waar meerdere fabrieken met fabrikantenwoningen stonden.

Woudenberg, D. van ; Utrecht