Veenendaal D 4840
Kerkewijk 22, 3901 EG te Veenendaal

Inleiding

Een omstreeks 1900 gebouwd WOONHUIS is een in een eclectische stijl opgetrokken villa. In de architectuur van het pand zijn verschillende stijlkenmerken samengebracht, waaronder de chaletstijl (topgevel), de neogotiek (traptorentje) en de neorenaissance (ontlastingsbogen). De villa ligt aan de Kerkewijk, waar een aantal fabrieken met fabrikantenwoningen was gelegen. In de tuin rondom het met de voorgevel naar de Kerkewijk gerichte huis staat aan de voorzijde een grote eik en in de achtertuin een grote rode beuk.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwdelen onder een samengestelde kap met overstek. Het linker bouwdeel telt twee bouwlagen met topgevel onder een zadeldak met uitzwenkende dakschilden, waarvan de nokrichting haaks staat op de weg. Het rechter bouwdeel telt één bouwlaag onder een afgeplat schilddak. Het rechter dakschild wordt doorbroken door een torentje onder een afgeknot tentdak. De daken zijn bedekt met gesmoorde en rode kruispannen in een ruitpatroon. De gevels zijn boven een vooruitstekend trasraam opgetrokken van grauwe baksteen, waarbij ondermeer gele verblendsteen en bruin geglazuurde steen decoratief is toegepast in de sierbanden, het fries onder de gootlijt, alsmede in de segmentbogen en boogvelden. De houten goten worden gesteund door geprofileerde schoren, rustend op bakstenen sokkels met peerkraalmotief. De smeedijzeren ankers hebben krulwerk.

De voorgevel (oostgevel) heeft links een puntgevel met op de begane grond een driezijdige erker. De bouwlaag erboven bevat een later aangebrachte driezijdige kleinere erker met stalen kozijnen. Aan weerszijden bevindt zich een oeil-de-boeuf. In de top bevindt zich een enkel venster. De kap steekt over en heeft decoratief uitgevoerde spitsboogvormige windveren met makelaar, rustend op schoren.

Het rechter bouwdeel onder afgeplat schilddak bevat links de ingang in een segmentboogvormig portiek en rechts een schuifraam. Het dakschild wordt doorbroken door een recente dakkapel, die buiten de bescherming valt.

De rechterzijgevel wordt gekenmerkt door een torentje, waarin zich het trappenhuis bevindt. Het torentje is voorzien van twee smalle gekoppelde rondbogige glas-in-loodvensters waarboven een klein rond venster. Het geheel wordt afgesloten door middel van een ontlastingsboog. Het langsgeveldeel rechts van het torentjes bevat twee vensters. De asymmetrisch ingedeelde langsgevel aan de linkerzijde bevat enkele schuiframen.

Tegen de achtergevel is links in stijl een latere uitbouw geplaatst. Tegen de eerste bouwlaag is, eveneens in stijl, een recente veranda onder een lessenaarsdak geplaatst. Het rechter bouwdeel is een puntgevel met decoratief uitgevoerde windveren, welke in de eerste bouwlaag openslaande deuren met bovenlichten heeft en in de tweede bouwlaag en in de top erboven een vereenvoudigd venster. Het terugliggende gevel links bevat twee smalle rondboogvensters.

In het interieur is het geornamenteerde stucplafond in de woonkamer van belang.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als vrij gaaf voorbeeld van een villa uit omstreeks 1900 in een rijk gedetailleerde eclectische bouwstijl, uitgevoerd met elementen uit de chaletstijl, de neogotiek en de neorenaissance. Tevens heeft het pand cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde door de situering langs een weg waar meerdere villa's staan, voornamelijke fabrikantenwoningen, die behoorden bij de fabrieken die hier stonden.