Veenendaal D 5137
Markt 7, 3901 DM te Veenendaal

Inleiding

Een in oorsprong waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw stammend WINKEL-WONING, welke in 1906 ingrijpend verbouwd in Art Nouveaustijl. De eerste steenlegging vond plaats door de apotheker D.H. Recter op 16 mei 1906. Er werd een nieuwe voorgevel gebouwd en het winkelgedeelte werd ingericht als apotheek. Het pand maakt onderdeel uit van de noordelijke, vrijwel gesloten gevelwand van de Markt en ligt tegenover de kerk en voormalige domineeswoning.

N.B. De tegen de achtergevel geplaatste uitbouw valt buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De aan de Markt gelegen winkel met bovenwoning telt twee bouwlagen op een smalle, rechthoekige plattegrond. Het pand wordt aan de voorzijde afgedekt door een dakschild met gesmoorde kruispannen.

De voorgevel (zuidgevel) is een halsgevel met op de begane grond een symmetrisch ingedeelte winkelpui, geplaatst op de hoeken iets doorgetrokken hardstenen pilasters met florale motieven. Rechts bestaat de pui uit een hardstenen Art Nouveau plint met daarboven een grenen kozijn met een grote etalageruit en bovenlichten. Links bevindt zich een entreeportiek, bestaande uit een grenen deur met Art Nouveau panelen en hang- en sluitwerk. De vloer van de portiek is voorzien van terazzowerk. De linker wand is bekleed met twee soorten tegels. De rechter wand bestaat uit een grenen kozijn met een etalageruit, geplaatst op een hardstenen plint. Boven de eerste bouwlaag is de gevel opgetrokken in witte verblendsteen met speklagen van gele gedecoreerde tegels. In het midden bevindt zich een brede rechthoekige erker met twee T-schuiframen en bovenlichten voorzien van groen kathedraalglas. Het houtwerk van de erker, waaronder de panelen aan de onderzijde en de consoles zijn decoratief uitgevoerd met snijwerk met Art Nouveau-motieven. De erker is afgedekt met een geprofileerde overstekende goot op klossen. Een vergelijkbare goot bevindt zich eveneens aan weerszijden van de topgevel. De hals van de geveltop bevat een segmentbogig kozijn, bestaande uit een deur en twee vensters met roedenverdeelde bovenlichten. De gevelbeëindiging bestaat uit verticale houten delen met windveren en een makelaar.

In het interieur zijn de trap, een zwart marmeren schouw en de terazzo-vloer van belang. Deze vloer met gekleurde florale hoekversieringen beslaat het voormalige winkeldeel en de gang.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf en karakteristiek voorbeeld van een woon-winkelpand in Art Nouveaustijl, in het bijzonder de detailleringen van de voorgevel en het voormalige winkelinterieur. Tevens heeft het pand ensemblewaarde door de beeldbepalende situering aan de Markt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Middenstandswoning