Veenendaal C 3368
Kerkewijk 115, 3904 JA te Veenendaal

Inleiding

KANTOORGEBOUW, voorheen onderdeel uitmakend van de sigarenfabriek 'Ritmeester', is gebouwd tussen 1910 en 1915 in een stijl waarin Art Nouveau-invloeden te herkennen zijn. De fabriekshallen aan de zuidzijde zijn verdwenen. Aan deze zijde is in stijl een nieuwe gevel opgetrokken, die voor de bescherming van ondergeschikt belang is. Het pand ligt in een buurt waar diverse fabrieken met fabrikantenwoningen stonden.

Omschrijving

Het met de voorgevel aan de Kerkewijk gelegen kantoorgebouw heeft een blokvormige opzet en bestaat uit twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een plat dak. De in rode baksteen opgetrokken gevels zijn lijstgevel met een horizontale geleding door een gecementeerde plint, een doorlopende bepleisterde lijst boven de vensters in beide bouwlagen en een geprofileerde bakstenen kroonlijst als dakrand. De gevels zijn. De vensters hebben overwegend twee- en drielichtskozijnen met roedenverdeling in de bovenlichten. Tussen de vensters zijn ter hoogte van de bovenlichten in de eerste bouwlaag hardstenen lisenen aangebracht. In de tweede bouwlaag zijn bakstenen pilasters met hardstenen kapitelen ter weerszijden van de vensters geplaatst. De ruimte onder de vensters is opgevuld met siermetselwerk.

De symmetrisch ingedeelde, drie venstereenheden brede, voorgevel (westgevel) wordt gekenmerkt door een centrale, segmentboogvormige ingangspartij met entreeportiek, voorzien van een dubbele deur met glas-in-lood bovenlicht. Links bevindt zich een natuurstenen brievenbus met Art Nouveau versiering. De entreepartij wordt aan beide zijden geflankeerd door een drielichtsvenster met ter weerszijden een klein venster met roedenverdeling ter hoogte van de bovenlichten. De tweede bouwlaag bevat in het midden een tweelichtsvenster met aan weerszijden een drielichtsvenster.

De beide zijgevels en de achtergevel bevatten een aantal twee- en drielichtsvensters, evenals enkele kleine vensters. De linker zijgevel heeft tevens een ingang.

De vertrekken zijn gegroepeerd rondom een lichthal met een omloop in de tweede bouwlaag. De hal is voorzien van een terazzovloer. Het metselwerk is uitgevoerd in een licht grijsblauwe en roomkleurige strengperssteen, deels gesinterd, en bevat accenten in het metselwerk door vorm en kleur. De wanden zijn deels uitgevoerd in een schaakbordpatroon en de deuropeningen hebben segmentbogen met hardstenen kraagstenen. Aan de zijde tegenover de entree is een segmentboogvormig venster met roedenverdeling geplaatst. Rechts in de hal is de trap naar de tweede bouwlaag gesitueerd. De leuningen zijn afgewerkt met natuurstenen hoeken. Het plafond in de hal is voorzien van een tweedelig geometrisch, polychroom glas-in-lood venster.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf kantoorgebouw uit het begin van de 20ste eeuw, waarbij in zowel in het in- als het exterieur door de rijke detaillering en het materiaalgebruik de invloed van de Art Nouveau goed herkenbaar is. Het is tevens van belang als herinnering aan de sigarenindustrie die in Veenendaal aan het begin van de 20ste eeuw een bloeiperiode doormaakte. Het heeft ensemblewaarde door de situering langs een weg waar meerdere relicten staan, waaruit blijkt dat hier begin 20ste eeuw een industriële ontwikkeling gaande was.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw