Houten L 128
Houten L 129
Wickenburghseweg 19, 3997 MT te 't Goy
Wickenburghseweg 17, 3997 MT te 't Goy

Omschrijving complexonderdeel 1

Een aan de noordwestzijde op de historische buitenplaats 'Wickenburgh' gelegen, deels onderkelderde, WOONHUIS met het karakter van een landhuis bestaat uit twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder een met grijze Hollandse pannen gedekt en na de brand van 1951 vernieuwde schilddak. De uit grauwe baksteen opgetrokken in thans wit gesaust. De asymmetrische ingedeelde voorgevel (noorden) is zes vensterassen breed en heeft van links naar rechts twee fenêtres-a-terre, een dubbele tuindeur, twee fenêtres-a-terre en een venster met dubbel draairaam (zeslichts). Op de verdieping bevinden zich zes dubbele draairamen (vierlichts). De rechter zijgevel is na de brand van 1951 herbouwd. Het grenst aan een terras dat de omvang heeft van het bouwdeel dat tijdens de brand verloren is gegaan. De gevel is op de begane grond drie vensterassen breed met rechts een deur met bovenlicht en heeft op de verdieping één venster. De linker zijgevel is op de begane grond vier vensterassen breed en heeft op de verdieping drie vensters. De achtergevel heeft rechts een topgevel met voorsprong (het korte deel van de L), waarvoor een uit 1910 stammende houten serre onder plat dak is gezet. Het platte dak dient als balkon waarop twee dubbele balkondeuren op uitkomen. De stijlen van de serre zijn verrijkt met gesneden pilasters. De overstekende daklijst rust op gesneden klossen. In de top van de gevel zit een klein vierlichtsvenster. Ter linkerzijde van de voorsprong, in de oksel van het hoofdvolume, bevindt zich een éénlaags, bepleisterde bouwvolume onder plat dak. Rechts bevindt zich een negenruits schuifvenster. In de zijgevel van de korte L-poot bevindt zich links een deur met bovenlicht en een smal venster. De achtergevel van het hoofdvolume is bepleisterd. Op de begane grond bevindt zich één schuifvenster met rechts een kleine aanbouw. Op de verdieping bevinden zich twee negenruits schuifvensters en een deur die op het plat van de aanbouw uitkomt. In het interieur bevindt zich onder meer een 18de-eeuwse marmeren schouw.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische als voorbeeld van een landhuis, voortgekomen uit een middeleeuwse omgrachte hofstede. Tevens heeft het ensemblewaarde als beeldbepalend onderdeel van de buitenplaats 'Wickenburgh' en vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

omgrachtte hofstede
na brand, sloop westelijk deel van het huis