Houten L 128
Bij Wickenburghseweg 19, 3997 MT te 't Goy

Omschrijving complexonderdeel 4

Het TOEGANGSHEK aan het begin van de oprijlaan aan de Wickenburgseweg bestaat uit twee hekpijlers met natuurstenen bekroning en een dubbel spijlenhek. De uit baksteen opgetrokken pijlers zijn in 1982 vernieuwd. De bekroning van de pijlers, stammend uit het eerste kwart van de achttiende eeuw, bestaat uit vlakke natuurstenen panelen, waarop aan de voorzijde de naam "Wicken" (rechts) en "Burgh" (links) is geschilderd. Hierboven bevindt zich op beiden pijlers een onbewerkte, vierkante voet, waarop een natuurstenen vaas in Lodewijk XV stijl is gezet. Het smeedijzeren hekwerk bestaat uit twee scharnierende delen of hekken. De hekken zijn opgebouwd uit spijlen met een puntige uiteinden die doormiddel van drie platte regels bij elkaar worden gehouden. De bovenste regels verlagen zich naar het midden.

Waardering

Het toeganghek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bekroning van een hekpijler uit het eerste kwart van de achttiende eeuw in Lodewijk XV stijl en een dubbel inrijhek. Het toegangshek, welke de entree tot de buitenplaats bepaalt, heeft ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler betreft natuurstenen bekroning
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek