Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511665
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82706/66
Kadastrale aanduiding
Houten K 355
Bij Overeind 85, 3998 JD te Schalkwijk

Omschrijving

Inleiding

In 1897 gebouwd klein BRANDSPUITHUISJE was bestemd voor de stalling van een brandspuit die de gemeente Schalkwijk in hetzelfde jaar had aangeschaft.

Omschrijving

Het met de nokrichting haak op de Overeind gelegen vrijstaande brandspuithuisje op rechthoekige plattegrond bestaat uit één bouwlaag. Het wordt gedekt door een flauw hellend zadeldak met overstek bekroond, waarop rode Hollandse pannen gelegd zijn. De gevels zijn opgetrokken in baksteen (halfsteensverband) en zijn verrijkt met een siermetselwerk van gele baksteen, zoals de keperboogvormige strek boven de deur. De hoeken van het brandspuithuisje zijn geaccentueerd door middel van eenvoudige hoeklisenen. De voorgevel (noordoost) is een symmetrisch ingedeelde puntgevel met In het midden een dubbele keperboogvormige deur van opgeklampte kraaldelen. In de geveltop bevindt zich een eenvoudig versierde makelaar en hanebalk. De blinde zijgevels hebben kruisvormige ankers. De achtergevel is eveneens blind.

Waardering

Het pand aan de Overeind is van algemene architectuurhistorische waarde als een relatief zeldzaam voorbeeld van een klein brandspuithuisje uit het eind van de 19de eeuw. Het is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het is tevens van belang voor de geschiedenis van de ontwikkeling van brandweervoorzieningen.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandspuithuisje

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1897
1897
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Gemeente Schalkwijk ; Utrecht
opdrachtgever