Baarn M 305
Bij Heemskerklaan 25, 3742 AK te Baarn

Omschrijving complexonderdeel 5

Ten westen van de colonnade in het Cantonspark gelegen FONTEIN in de vorm van een waterval. De waterval werd vervaardigd in 1750 voor de buitenplaats Oud-Rozenburg te Diemermeer, gemeente Amsterdam, en in 1915 door August Janssen overgeplaatst naar zijn park. De waterval stond oorspronkelijk als fontein in de wintertuin. Aan de achterzijde is de aansluiting voor de waterleiding nog aanwezig. De ongeveer twee meter hoge hardstenen waterval bestaat uit een rechthoekig onderstuk met een tweetal waterbakken met gebeeldhouwd water in reliëf. Erboven bevindt zich een motief van twee lauwertakken en een ronde lauwerkrans. Uit het hart van deze ronding loopt een stroom water naar de onderste zone.

Waardering complexonderdeel 5

De waterval is van cultuurhistorische waarde vanwege de herkomstgeschiedenis. Het is van architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik en het bouwtype.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinsieraad

verplaatst 1915 uit Amsterdam