Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
511719
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
3 september 1999
Kadaster deel/nr: 
11008/2
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Utrecht
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Baarn
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Baarn
X-Y coördinaat: 
148115 - 468834

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Landhuis, ontworpen in 1933 door architect H.A. van Wamelen in opdracht van M. de Zwart. Het ontwerp doet denken aan een grote ronde Afrikaanse hut, en zou tot stand zijn gekomen naar aanleiding van een reis die mevrouw De Zwart door Afrika had gemaakt. De woning is gelegen in het Pekingpark, één van de villaparken in Baarn. In enkele onderdelen en in de afwerking is de invloed van de Amsterdamse school aanwezig. Een deel van de dakvensters is na de bouw aangebracht.

Omschrijving

Aan de Nicolaas Beetslaan gelegen LANDHUIS op een nagenoeg cirkelvormige plattegrond onder een paraboolvormige met riet gedekte kap. De plattegrond bestaat uit een cirkel waaraan aan de oostzijde een niervormige uitstulping is aangebracht. Het pand telt boven de begane grond drie verdiepingen. Het muurwerk loopt, behalve ter hoogte van het niervormige deel van de plattegrond, tot en met de eerste bouwlaag. Erboven bevindt zich de kap met een ruim overstek. In de kap zijn de overige verdiepingen ondergebracht. De ingang bevindt zich in een door een pijler ondersteund portiek. Aan weerszijden van de deur zijn twee houten halfzuilen geplaatst. Links hiervan zijn aan de voorzijde twee garagedeuren aan te treffen. Op de begane grond is de gevel rondom voorzien van ronde gietijzeren stalvensters. In een inham van de achtergevel bevindt zich een deur. Tegen de westzijde is de onderbouw van het terras van de eerste verdieping gelegen. Een deel van de verdieping is afgewerkt met verticale houten delen en deels gedekt met riet. Hierin bevinden zich strokenvensters met roedenverdeling die ook in de kapverdiepingen zijn te vinden onder het opgelichte rieten dak. In de aanzet met het lager doorlopende dakschild aan de achterzijde bevindt zich in het oksel van het dakoverstek een erkerachtige vensterpartij. Het dak eindigt met een ronde gemetselde schoorsteen. Tegen de eerste verdieping is aan de westzijde een houten terras aangebracht, vanuit het huis te bereiken via terrasdeuren en van buiten via een trap.

Door de ronde vormen en de dakvorm zijn in- en exterieur zeer met elkaar verweven. Het interieur is daarbij ondergeschikt gemaakt aan de uiterlijke verschijningsvorm van het huis. De indeling van het interieur is nagenoeg oorspronkelijk. De trappartij in de hal leidt naar de eerste verdieping, die als bel-etage te beschouwen is. Hier bevindt zich de woonkamer met een 'inglenook', een open haard in een verlaagde nis. De wanden van de inglenook zijn bekleed met siermetselwerk bestaande uit handvormbakstenen en grote rivierkeien. De verdieping in de kap wordt gekenmerkt door een ronde centrale spil, de schoorsteen, waaromheen de kamers gegroepeerd zijn.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de uitzonderlijke vorm en vanwege de materiaaltoepassingen. Het is tevens van waarde vanwege de gave staat van het exterieur en interieur alsmede vanwege de plaats in het oeuvre van architect H.A. van Wamelen.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNicolaas Beetslaan483743 HMBaarn

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BaarnL126

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Expressionismestijlzuiver

Model Afrikaanse hut

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19331933exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Wamelen, A.H. van ; Utrechtarchitect / bouwkundige / constructeur
Zwart, M. de ; Utrechtopdrachtgever