Baarn L 40
Luitenant Generaal van Heutszlaan 2 0001, 3743 JM te Baarn
Luitenant Generaal van Heutszlaan 2 0003, 3743 JM te Baarn
Luitenant Generaal van Heutszlaan 2 0004, 3743 JM te Baarn
Luitenant Generaal van Heutszlaan 2 0005, 3743 JM te Baarn
Luitenant Generaal van Heutszlaan 2 0006, 3743 JM te Baarn

Inleiding

Villa Mariaheuvel is in 1883 in eclecticistische stijl ontworpen door architect A.L. van Gendt. In 1907 is aan de voorzijde een serre gezet. In 1982 is het pand verbouwd tot zes appartementen. Het balkon op de veranda aan de achtergevel is uitgevoerd met balusters afkomstig van het voormalige badhotel. De bouwtekening toont een iets andere opzet van de villa: de toren en de westelijke beuk ontbreken. Vermoedelijk is de opzet tijdens of zeer kort na de bouw gewijzigd.

De villa ligt in het Prins Hendrikpark, één van de oudste villaparken van Baarn, en vormt een onderdeel van de stationsomgeving.

Omschrijving

De aan de Lt. Gen. van Heutszlaan, hoek Prinses Marielaan gelegen VILLA is op een nagenoeg rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een afgeplat, met shingles gedekt schilddak. De villa is opgetrokken boven een souterrain dat met hardsteen is omkleed. Hierin bevinden zich enkele getoogde vensters. Het muurwerk is voorzien van hoeklisenen met regelmatig geplaatste blokaccenten. Onder de goot bevindt zich een fries met rijke florale ornamentiek en schoren die de gootlijst ondersteunen.

De voorgevel aan de Van Heutszlaan bestaat uit een risalerend geveldeel links, waarin een rondboogvenster is geplaatst en op de verdieping een schuifvenster. In het dakschild is een dakkapel geplaatst met een segmentboogvormig fronton. Tegen het rechter geveldeel is in 1907 een serre geplaatst met een driezijdige uitbouw. Het platte dak doet dienst als balkon. In de tweede bouwlaag bevindt zich twee schuifvensters.

De linkerzijgevel heeft links van het midden een risalerende toren onder een steil schilddak. Rechts hiervan bevindt zich de hoofdingang, bestaande uit een brede deur die een imitatie middenstijl en twee rondboogvensters bevat. De entree is te bereiken via een aantal treden. Erboven bevindt zich een venster. Rechts in de gevel is een rondboogvenster gezet. Tegen de tweede bouwlaag is een op schoren rustend houten balkon gezet onder een lessenaarsdak. Eronder bevindt zich een venster met getoogde bovenzijde. Links van de toren bevindt zich een rondboogvenster en in de tweede bouwlaag een schuifvenster. Het dakschild wordt doorbroken door enkele dakkapellen met frontonbekroning.

De rechterzijgevel heeft een symmetrische indeling van drie traveeën. Door een uitgegraven tuingedeelte is het souterrain in steen opgetrokken. In de eerste bouwlaag bevindt zich onder andere een rondboogvenster. De tweede bouwlaag bevat drie paar openslaande deuren. Het dakschild wordt doorbroken door drie dakkapellen met frontonbekroning.

De achtergevel heeft drie assen en is gelegen tegen een verdiept gelegen achtertuin. In de tweede bouwlaag bevinden zich drie paar openslaande deuren. In het dakschild is een dakkapel aangebracht.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de detailleringen en de plaats in het oeuvre van architect A.L. van Gendt. De villa is van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Van Heutszlaan en als onderdeel van de villawijk Prins Hendrikpark.