Baarn L 23
Julianalaan 8, 3743 JG te Baarn

Inleiding

Villa 'Patria' is gebouwd in 1895 op een perceel in het Prins Hendrikpark dat grenst aan de Van Heutszlaan. Deze laan scheidt het villapark van het Baarnse Bos. In 1927 is het pand uitgebreid met een erker. Thans heeft de villa een kantoorfunktie. Het pand is opgetrokken in een eclecticistische stijl.

Omschrijving

De op de hoek van de Julianalaan en de Luitenant Generaal van Heutszlaan gelegen VILLA is boven een hardstenen plint opgetrokken op een L-vormige plattegrond met een aanbouw in de knik. Het pand telt twee bouwlagen onder een samengestelde kap die gedekt is met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn voorzien van natuurstenen speklagen en accenten. De boogtrommels boven de vensters zijn voorzien van polychroom tegelwerk. Onder de overstekende, op geprofileerde schoren rustende kap bevindt zich een fries van tegelwerk.

De noordoostgevel aan de Julianalaan heeft een symmetrische opzet. In het midden bevindt zich een risalerende toren van drie bouwlagen onder een tentdak met dakkapellen aan alle zijden en een dakruiter als bekroning. De toren bevat de hoofdentree bestaande uit een dubbele deur onder een rondboogvenster. De tweede bouwlaag bevat een getoogd kozijn met openslaande deuren en een balkon op schoren en een smeedijzeren hekwerk. De derde bouwlaag van de toren wordt geaccentueerd door een natuurstenen lijst en polychrome tegels tussen de tweede en de derde bouwlaag en onder de gootlijst. In deze bouwlaag bevindt zich een drielichtsvenster. Ter weerszijden van de toren bevindt zich één vensteras.

De zuidoostgevel, aan de Van Heutszlaan, is eveneens symmetrisch van opzet en wordt gekenmerkt door een risaliet met een topgevel, ongeveer in het midden van de gevel. De top is voorzien van houtsnijwerk en een topgevelbekroning. De dakschilden ter weerszijden worden doorbroken door een dakkapel met uitzwenkende leien daken en spitsboogvormige houten windveer op schoren. De houtornamentiek heeft chaletstijl-invloeden en kenmerken van de neo-gotiek. Voor het risaliet is een driezijdige erker gezet, die in de tweede bouwlaag dienst doet als balkon en is voorzien van een decoratief smeedijzeren hekwerk. In de tweede bouwlaag bevindt zich een getoogd samengesteld kozijn. In de top bevindt zich een dubbel schuifvenster onder een toog. Rechts van het risaliet is tegen de eerste bouwlaag in 1927 een bouwdeel gezet waaraan een driezijdige erker is geplaatst. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee schuifvensters. Het bouwdeel links van het risaliet telt één travee. De noordwestgevel heeft links een afgewolfde topgevel met houtsnijwerk in de top. Rechts is de gevel teruggelegen en is tegen de eerste bouwlaag een aanbouw geplaatst. De zuidwestgevel is rechts voorzien van een afgewolfde topgevel. Tegen de eerste bouwlaag is een houten serre geplaatst. In de tweede bouwlaag bevinden zich twee T-vormige schuifvensters. In de top is één schuifvenster geplaatst. Links springt de gevel terug en is tegen de eerste bouwlaag een aanbouw onder plat dak aan te treffen. De indeling van het interieur is oorspronkelijk. De hal is voorzien van een met geometrische motieven uitgevoerde polychrome tegelvloer. De gang is voorts voorzien van een houten lambrizering en deuromlijstingen met rijke neo-renaissance-ornamentiek. De meeste kamers bezitten de originele (cassette) stucplafonds.

De villa ligt in een ruime tuin met coniferen en rododendrons als coulissen. Aan de Julianalaan bevindt zich een dubbele oprijlaan. Om het perceel staat een smeedijzeren hekwerk.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl en de detailleringen. Samen met de landschappelijke tuin en het hekwerk is het van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Van Heutszlaan, in het Prins Hendrikpark.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek