Rutgers van Rozenburglaan 1, 3744 MC te Baarn

Inleiding

Het landhuis 'De Dennenhof' werd in 1909 ontworpen door J.W. Hanrath voor C. Hubers. De bouwstijl is traditionalistisch met Engelse invloeden. Bij dit landhuis werd door tuinarchitect L.A. Springer een tuin ontworpen, die is uitgevoerd maar niet bewaard gebleven.

Omschrijving

Aan de Rutgers van Rozenburglaan, op de hoek van de Amsterdamsestraatweg gelegen LANDHUIS van anderhalve bouwlaag op T-vormige plattegrond. Het tentdak is gedekt met rode Hollandse pannen en heeft aan de voorzijde links en rechts doorgetrokken dakschilden. De meeste vensters zijn voorzien van luiken. Het muurwerk is voorzien van vlechtingen. De dakkapellen hebben getoogde frontons, stenen zijwanden met muurankertjes en vensters met glas-in-lood en ijzeren voorzetstukken. Bijna alle vensters zijn voorzien van luiken.

De voorgevel is symmetrisch van indeling met in het midden de ingang. Deze bestaat uit een dubbele deur met zijlichten, overdekt door een afdak, rustend op dorische zuilen. De tussenruimte aan de zijkanten zijn dichtgezet met glas. Boven het afdak bevindt zich in de gevel een getoogd glas-in-lood bovenlicht. De strekkenlaag heeft een hardstenen sluitsteen. Ter weerszijden bevinden zich respektievelijk een enkel venster en een tweelichtsvenster. In de tweede bouwlaag bevinden zich drie tweelichtsvensters waartussen een enkel venster. In de gevel zijn sierankers aangebracht die het jaartal '1909' vormen. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel.

De achtergevel is symmetrisch van opzet met twee driezijdige erkers die voorzien zijn van een aantal naast elkaar geplaatste vensters met glas-in-loodindeling. De erkers doen tevens dienst als balkon en zijn hiertoe voorzien van een hoge bakstenen balustrade met muurankers. De balkons zijn toegankelijk door balkondeuren met zijlichten. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel met een getoogd fronton, in tweeën gedeeld door een hoge bakstenen schoorsteen. Een andere schoorsteen bevindt zich op de nok van het dak. Deze is voorzien van een smeedijzeren bekroning met een windvaan.

De linkerzijgevel heeft rechts een vooruitstekend gedeelte onder het doorgetrokken dakschild. Hierin bevinden zich enkele vensters. In het dakschild zijn twee dakkapellen aangebracht op verschillende hoogte. Links bevat de gevel een deur met zijlicht en een venster in de eerste bouwlaag. Ervoor is een plaatsje aangebracht dat wordt afgescheiden door bakstenen muurtjes. In de tweede bouwlaag bevindt zich een enkel venster. Rechts hiervan is een gevelsteen aangebracht met een laagreliëf voorstellende een wandelend paar in een bos. Op de gevelsteen is de naam 'De Dennenhof' aangebracht.

De rechterzijgevel bevat in het gedeelte onder het doorlopende dakschild een deur met aan weerszijden een venster. In het dakschild bevinden zich dakkapellen als in de andere zijgevel. Rechts van dit geveldeel is een aanbouw van één bouwlaag gezet met een venster. In de tweede bouwlaag bevindt zich eveneens een enkel venster.

Voor het huis ligt een dubbele oprijlaan.

Waardering

De landhuis is van architectuurhistorische waarde als gaaf en vroeg voorbeeld van een landhuis in traditionistische bouwstijl met Engelse invloed en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect J.W. Hanrath.

Hubers, C. ; Utrecht
Hanrath, J.W. ; Utrecht