Stationsweg 24, 3743 EN te Baarn

Inleiding

De villa 'Quatre Bras' ontleent zijn naam aan de ligging op het kruispunt van de Stationsweg-Oranjestraat. De villa werd in 1897 in neo-renaissancestijl opgetrokken voor de weduwe van de Amsterdammer E. Stoop. De persiennes, afgebeeld op oude foto's, zijn thans verdwenen.

Omschrijving

De aan de Stationsweg op de hoek van de Oranjestraat gelegen VILLA is op een L-vormige plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een leien gedekte, samengestelde kap. De villa is rijkelijk voorzien van pleisterwerk-decoraties zoals horizontale banden, hoekblokken, diamantkoppen, aanzet- en sluitstenen. De voorgevel of zuidgevel heeft rechts een risalerend hoofdvolume met op de begane grond een driezijdige erker, geaccentueerd door met diamantkoppen gelede witgepleisterde hoeklisenen. De overige hoeken van deze gevel worden alleen door diamantkoppen geaccentueerd. De erker is voorzien van rondboogvensters. De schuine zijden hebben een klokvormige dakbedekking, in het midden is een balkonhek aangebracht. In de tweede bouwlaag bevindt zich een getoogd kozijn met openslaande deuren en twee getoogde bovenlichten. Boven de sluitsteen bevindt zich in de gevel een schelpmotief. In de klokvormige topgevel, die wordt beëindigd met trapgevelornamenten, bevindt zich een rondboogvenster. De topgevel is versierd met zinken pironnen in de vorm van siervazen. Links van dit hoofdvolume bevindt zich de ingang onder een deels inpandige vierkante toren met tentdak, bekroond door een zinken piron. In de tweede bouwlaag bevindt zich een T-venster, waarboven een boogfries. Boven de gootlijst bevindt zich een attiek met een rondboogvenster. Het linker geveldeel kent een kleine verspringing tussen de twee traveeën en is gedekt met een evenwijdig aan de straat gesitueerd schilddak. De rechterzijgevel is symmetrisch van opzet en kent drie traveeën. Tegen het licht risalerende middendeel is een houten serre geplaatst met een driezijdig schilddak waarop een balkon is aangebracht. Dit balkon is te bereiken door openslaande deuren. In het dakschild is een versoberde dakkapel onder zadeldak aangebracht.

De rechtergevel aan de Oranjestraat wordt gevormd door de binnenzijde van de L-vorm en heeft een getrapt verloop. Rechts is in de eerste bouwlaag een groot getoogd venster geplaatst. Erboven bevindt zich een T-venster. In de knik van de gevel is het trappenhuis gesitueerd met in de tweede bouwlaag een groot samengesteld venster.

De achtergevel is van secundair belang en bevat een verhoogd gelegen toegangsdeur en enkele vensters.

De indeling van het interieur is grotendeels oorspronkelijk. Een aantal vensters bevatten gestileerde bloemmotieven in glas-in-loodvensters.

Om het huis ligt een ruime tuin met een ijzeren hekwerk met hekpijlers en een draaihek.

Waardering

De villa is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa in rijke neo-renaissancestijl en vanwege de decoraties en detailleringen.

Tenslotte is de villa van situationeel belang vanwege de ligging in het centrum van Baarn op een kruising van wegen.

Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

zie lit: Baarn, geschiedenis en architectuur, 457