Westerstraat 8, 3742 AX te Baarn
Westerstraat 10, 3742 AX te Baarn
Westerstraat 14, 3742 AX te Baarn
Westerstraat 16, 3742 AX te Baarn
Westerstraat 18, 3742 AX te Baarn
Westerstraat 20, 3742 AX te Baarn

Inleiding

Het in 1858 gebouwde huizenblok bestaat uit zeven woningen en is opgetrokken in opdracht van Jhr. M.G. Faas Elias, eigenaar van de buitenplaats Schoonoord. De eerste steen is gelegd door ds. F.W. Merens. De woningen dienden tot huisvesting van gepensioneerd personeel. Door Jkvr. A. Faas Elias zijn de woningen gelegateerd aan de Hervormde Kerk, die ze verhuurde aan bejaarden.

Het blok is gelegen in een arbeiderswijk, die wordt gekenmerkt door een kleinschalige, dicht opeengeplaatste bebouwing. Het huizenblok is typerend voor armenzorgwoningen uit het midden van de negentiende eeuw.

Omschrijving

Het op een perceel tussen de Westerstraat en de Nieuw Schoonoordstraat gelegen blok BEJAARDENWONINGEN is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde verglaasde Hollandse pannen gedekt zadeldak, met de nok evenwijdig aan de parallel lopende straten.

De voorgevel (zuid) aan de Nieuw Schoonoordstraat is symmetrisch van opzet en bevat veertien vensters met persiennes, voor iedere woning twee vensters. Boven de vensters zijn rechte strekken gemetseld. In het midden van de gevel is een accent aangebracht in de vorm van een timpaan met een rond venster. De geprofileerde daklijst wordt op de uiteinden gesteund door een geprofileerde console. In het dakvlak zijn zes niet oorspronkelijke dakkapellen aangebracht. Op de nok bevinden zich zeven schoorstenen.

De zijgevels zijn blind en voorzien van muurankers. De daklijst is voorzien van een makelaar en geschulpte windveren.

Tegen de achtergevel zijn uitbouwen geplaatst met de toegangen tot de woningen. Deze houten uitbouwen functioneerden als tochtportaal en klompenhok. Terzijde van deze toegangen bevindt zich respectievelijk een groot en een klein venster.

Parallel achter het woonblok staan zes bakstenen schuurtjes. De zevende, aan de linkerzijde, is vervangen door een garage, die buiten de bescherming valt. De schuurtjes zijn op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en tellen één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de Westerstraat. De houten daklijsten hebben een tuitbeëindiging. De gevels naar het woonblok toe bevatten een houten lattendeur met links een vierruits draaivenster. De overige gevels zijn blind. De zijgevels zijn voorzien van muurankers.

Waardering

Het object is van cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie als woonblok voor gepensioneerd (buitenplaats)personeel. Het blok is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype van een blok woningen met schuurtjes.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis blok

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K) blok