Wilhelminalaan 3, 3743 DB te Baarn
Wilhelminalaan 3 E, 3743 DB te Baarn
Wilhelminalaan 3 A, 3743 DB te Baarn
Wilhelminalaan 3 B, 3743 DB te Baarn
Wilhelminalaan 3 D, 3743 DB te Baarn
Wilhelminalaan 3 C, 3743 DB te Baarn

Inleiding

De villa 'Parkwijk' is gebouwd rond 1905 en in 1912 verbouwd naar ontwerp van de architecten Rigter en Van Bronkhorst in opdracht van Jhr. G.H.A. van der Wijck. Het bouwstijl van het pand heeft een sterke invloed ondergaan van de Engelse landhuisstijl. Dit blijkt met name uit de vormgeving van de schoorstenen en de erkers. De villa heeft een opvallend groot volume in vergelijking met de overige villa's in het Wilhelminapark. Tegen de achterzijde van de villa is in 1991 een aanbouw gezet die buiten de bescherming valt. Het pand ligt op enige afstand van de weg maar heeft door zijn omvang een situationele waarde met de panden in de omgeving.

Omschrijving

Het op enige afstand, evenwijdig aan de Wilhelminalaan gelegen LANDHUIS is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt in hoofdzaak twee bouwlagen onder een samengestelde kap. De kap wordt bekroond door een dakruiter met een koepeldakje. Het dakschild aan de voorzijde wordt doorbroken door grote schoorstenen in Engelse stijl. Rondbogen, banden en plinten zijn geaccentueerd in schoon metselwerk. Iedere gevel is voorzien van een driezijdige uitbouw over drie bouwlagen onder een driezijdig schilddak. De voorgevel of zuidgevel kenmerkt zich door een asymmetrische gevelindeling en heeft afwisselend een bakstenen en stucwerk bekleding. In het midden bevindt zich een driezijdige erker, waar in de eerste bouwlaag recentelijk een ingang is gezet. In de tweede bouwlaag bevindt zich een drielichtsvenster. De derde bouwlaag heeft een zeslichtskozijn onder de kap. Tussen de tweede en derde bouwlaag zijn rode leien aangebracht. Rechts van de erker zijn in beide bouwlagen een balkon met een rondboogvormige loggia aan te treffen. Erboven bevindt zich een drielichtsvenster. Rechts hiervan is een onbepleisterd bouwdeel gezet, bestaande uit een topgevel met een over alle bouwlagen uitgebouwde schoorsteen. Ter weerzijden van deze schoorsteen bevinden zich in de gevel smalle vensters. Het linker deel van de voorgevel bevat in de eerste bouwlaag twee boogvelden, waarin elk twee vensters die bekroond worden door een rondboog. In de tweede bouwlaag bevindt zich links een inpandig balkon met drie rondbogen en een bakstenen opengewerkte balustrade. De rand onder de daklijst is voorzien van verticale houten delen.

De rechterzijgevel heeft links een driezijdige uitbouw. Deze is uitgevoerd met een inpandig balkon in de tweede bouwlaag. De pijlers en balustrades zijn in hout uitgevoerd. De derde bouwlaag heeft een zeslichtskozijn onder de kap. Tussen de tweede en derde bouwlaag zijn rode leien aangebracht. Rechts van deze uitbouw zijn openslaande deuren met zijlichten onder rondbogen gezet. Ervoor is een terras gezet. De tweede bouwlaag bevat een grote rondboogvormige opening met een stenen balustrade. Deze voormalige veranda is dichtgezet. Links is het balkon in de erkervormige uitbouw dichtgezet. In het dakschild bevindt zich een dakkapel onder een zadeldakje. De linkerzijgevel bevat de oorspronkelijke hoofdingang die in een rondboog is gezet. Deze is rechts van de driezijdige erker geplaatst, conform die aan de rechterzijgevel. Ter rechterzijde van de hoofdingang bevindt zich een rondboogvenster. Twee rondboogvensters, gescheiden door een muurdam, bevinden zich in de tweede bouwlaag. Rechts hiervan is een rondboogvormige opening aan te treffen van het inpandige balkon aan de voorgevel. De topgevel en het gedeelte onder het dakoverstek zijn betimmerd met verticale houten delen. Links van de uitbouw is in de gevel een rondboogvenster aan te treffen alsmede een dichtgezet inpandig balkon in de tweede bouwlaag. De achtergevel wordt gekenmerkt door een naar voren stekend bouwdeel met in de linkerzijgevel in de tweede bouwlaag een balkon. Tegen dit bouwdeel is de driezijdige erker geplaatst, conform die aan de zijgevels. Tegen de achtergevel is een doorgang aangebracht die de villa verbindt met nieuwbouw uit 1991. Deze nieuwbouw, alsmede het tussenlid, vallen buiten de bescherming. Rechts van het tussenlid is een aanbouw onder lessenaardak gezet en in de tweede bouwlaag is een dichtgezet inpandig balkon aan te treffen.

De interieurindeling is oorspronkelijk. De hal telt twee bouwlagen en is uitgevoerd met een parketvloer, houten paneellambrizeringen, een schouw en segmentboogvormige doorgangen met groen verglaasde steen. In de hal bevindt zich de houten trap met geprofileerde staanders in Art Nouveaustijl. Op de hoekpijler is een houten harpij geplaatst. De deuren zijn voorzien van messing deurkrukken en sloten alsmede van messing plaatwerk. Een aantal kamers bevatten voorts nog de originele lambrizeringen, schouwen, vloeren en balkenplafonds. De rechter voorkamer bevat een zogenaamde cosy corner. Het houtwerk bezit eenvoudige Art Nouveau ornamentiek. In een rondboogvormige nis boven de voormalige serredeuren naar de rechtergevel is een schildering in neoclassicistische stijl aangebracht. Deze is gemaakt in 1918 door atelier Firma J.H. Heijer & zoon. Voor het huis bevindt zich een oprijlaan en achter het huis het restant van de tuin. Op het terrein staan een aantal beukenbomen die uit de tijd van de bouw van het huis stammen.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl, het materiaalgebruik en de detailleringen. Voorts is het van waarde vanwege de gaafheid van onderdelen van het interieur. Het is tenslotte van ensemblewaarde vanwege de ligging in het Wilhelminapark.

Rigter en Van Bronkhorst ; Utrecht
verbouwing 1912