Baarn K 241
Wilhelminalaan 5, 3743 DB te Baarn

Inleiding

De villa Hoogerwerf is opgetrokken in 1905 voor de dames Hemmen Kirchner-Meursing en Meursing naar een ontwerp van H.G. Jansen. Het huis is gebouwd in Engelse landhuis-stijl met Art Nouveau invloeden en is gelegen aan de Wilhelminalaan, één van de hoofdlanen in het Wilhelminapark.

Omschrijving

De evenwijdig aan de Wilhelminalaan gelegen VILLA is opgetrokken op een nagenoeg rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder haaks op elkaar staande zadeldaken, gedekt met rode Hollandse pannen. Op de nok staan twee schoorstenen. De gevels zijn versierd met sierpatronen en banden van gele verblendsteen en rood verglaasde steen. De vensters zijn voorzien van bovenlichten met roedenverdeling.

De asymmetrische voorgevel bestaat links uit een risalerend geveldeel van drie bouwlagen met een topgevel met vakwerk en rechts uit een terugliggend bouwdeel onder een zadeldak met de nok evenwijdig aan de weg. Tegen dit rechter bouwdeel is een vijfzijdige erker gezet. Hierin zijn schuifdeuren met zijlichten en vensters aangebracht. De erker is afgedekt met een driezijdig afgeplat, leien gedekt schilddak dat tevens dienst doet als balkon. De tweede bouwlaag bevat openslaande deuren met kleine zijlichten. Het dakschild wordt doorbroken door een dakkapel onder zadeldak. De hoofdentree bevindt zich rechts in het risaliet en bestaat uit een deur met bovenlicht onder een deels open afdak. Erboven is een Art Nouveau tegeltableau ingemetseld met de naam Hoogerwerf. Links zit in de gevel een venster met twee kleine zijvensters. Tegen de tweede bouwlaag is een driezijdige erker gezet onder een lessenaardak. Rechts bevindt zich een schuifvenster. De derde bouwlaag is voorzien van siermetselwerk en een driestrooks venster. De top bestaat uit een verticale middenstijl met gebogen balken aan beide zijden.

De rechter zijgevel heeft een uitkragend rookkanaal in het midden. Hierop is een sieranker in Art Nouveaustijl gezet. Links ervan bevindt zich een tweezijdig uitkragende erker onder een leien gedekte kap. Erboven is een tweezijdig uitstekend venster onder een zadeldak. Rechts van het rookkanaal is in de eerste en tweede bouwlaag een venster geplaatst.

Ter weerszijden van het rookkanaal bevindt zich onder de in vakwerk uitgevoerde topgevel een venster.

De linker zijgevel springt links naar voren onder een doorschietend dakschild. In dit dakschild is een dakkapel onder zadeldak aangebracht. De gevel bevat een zestal schuifvensters.

Tegen de achtergevel is een houten veranda geplaatst onder een lessenaardak.

Het interieur is grotendeels oorspronkelijk. Een lange gang wordt in het midden onderbroken door een hall van twee bouwlagen. Rechts van de gang liggen de huis- en de eetkamer.

Het interieur bezit nog een groot aantal originele beschilderingen in Art Nouveau-, neogotische en naturistische stijl. In het pand bevindt zich een hydraulische personenlift uit het begin van de 20ste eeuw. De belangrijkste vertrekken zijn voorzien van haarden met verglaasde steen. Het pand staat in een tuin met enkele grote bomen.

Voor het pand bevindt zich een grasperk met een dubbele oprijlaan. De tuin wordt omgrensd door een smeedijzeren rondbooghek. Bij de toegangen staan gietijzeren hekpijlers.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van het bouwtype, vanwege de bouwstijl, de detailleringen en ornamentiek in zowel exterieur als interieur, waaronder de schilderingen en de personenlift. Het pand is tevens van waarde vanwege de ligging in het Wilhelminapark.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin
Nee Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek