Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511746
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82719/104
Kadastrale aanduiding
Baarn M 3382
Laanstraat 1, 3743 BA te Baarn

Omschrijving

Inleiding

Het gemeentehuis van Baarn werd in 1906 ontworpen door gemeentearchitect J.J. de Boois en voltooid in 1908. Het pand heeft het karakter van een villa en is uitgevoerd met art nouveau-elementen in zowel het exterieur als het interieur. Het pand is gelegen op de hoek van de Laanstraat naast de Hervormde kerk. De nieuwbouw die door een aanbouw aan de achtergevel met het pand is verbonden valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Het op de hoek van de Brink en de Laanstraat gelegen RAADHUISis opgetrokken op een in hoofdzaak L-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengesteld afgeplat schilddak, dat is afgedekt met in maasdekking gelegde leien en is voorzien van zinken pirons. De overstekende houten goten rusten op klossen. Het dakvlak bevat een aantal dakkapellen onder leien gedekte spitsdaken. De hoek Laanstraat/Brink bezit een accent in de vorm van een torentje met een vierkante spits en smalle verticale vensters. De lateien boven de vensters, de pinakels en dergelijken zijn uitgevoerd met art nouveaumotieven. De vensters in de voorgevel zijn bovendien voorzien van (boog)strekken in rode strengperssteen. De topgevels aan de Laanstraat en de Brink bevatten gebeeldhouwde aapjes. De voorgevel aan de Laanstraat is asymmetrisch van opzet met twee risalerende bouwdelen, die zijn voorzien van Vlaamse gevels. De hoeken van de risalieten zijn ter hoogte van de eerste bouwlaag afgeschuind en voorzien van vensters. De risalieten zijn uitgevoerd met Vlaamse gevels. Het geveldeel tussen de risalieten bevat in een portiek de hoofdentree met dubbele deuren. Ter weerszijden van het portiek is een venster geplaatst. De overkapping valt buiten de bescherming. De tweede bouwlaag bevat in het midden een drielichtsvenster met bovenlichten en ter weerszijden een venster. Boven het drielichtsvenster is een topgevel gezet met vierkante pinakels en een boogstrek met een sluitsteen die een hand voorstelt. Rechts van het rechter risaliet bevat de gevel in beide bouwlagen een venster. De linker zijgevel heeft een risalerend middengedeelte met een topgevel. In de eerste bouwlaag zijn drie vensters, gescheiden door muurdammen, gezet. Erboven bevindt zich een kozijn met openslaande deuren, zij- en bovenlichten en een balkon. De topgevel bevat een venster met bovenlicht en zijlichten. Ter weerszijden bevinden zich in beide bouwlagen twee vensters. De linkerhoek van deze gevel is afgeschuind ter hoogte van de eerste bouwlaag en bevat een venster. De rechter zijgevel heeft rechts een vooruitstekend bouwdeel met topgevel. De eerste en tweede bouwlaag bevatten elk een drielichtsvenster onder een boogstrek. De topgevel bevat een rond venster. De zijgevel van het vooruitstekende bouwdeel alsmede het terugliggende deel zijn voorzien van vensters. De achtergevel springt links terug ten opzichte van het rechter deel. De gevel bevat een aantal vensters. Tegen de achtergevel is een aanbouw gezet die buiten de bescherming valt.

Ter weerszijden van de voorgevel is een smeedijzeren hekwerk in art nouveaustijl gezet op een muurtje met ezelsrug. De hekpijlers zijn in dezelfde stijl uitgevoerd.

Het interieur bevat een aantal kamers met paneeldeuren die gelegen zijn rond een centrale hal. De kamers op de verdieping komen uit op een overloop. In de hal is een dubbele scheluwe bordestrap geplaatst met houten leuningen, die uitkomt op een rondom lopende overloop in de eerste bouwlaag. De hal wordt overkapt door een zadeldak met een lichtbeuk, rustend op houten schoren waarvan een aantal zijn verstevigd met ijzeren trekstangen. De gehele hal is uitgevoerd met veel houtwerk in art nouveaustijl.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gemeentehuis in villastijl met art nouveau-elementen en vanwege de gaafheid van het exterieur alsmede het interieur. Het object is tevens van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de brink.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1908
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Boois, J.J. de ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur