Overschie A 2877
Delftweg 186, 3046 NC te Rotterdam

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Huis de Tempel). Het in een neo-classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van de historische buitenplaats De Tempel werd in 1939 gebouwd naar ontwerp van de Rotterdamse architect H. Sutterland. Vermoedelijk werd het gedeeltelijk op de fundamenten van het toen afgebroken, oudere hoofdgebouw gebouwd en ten opzichte van dit voormalige gebouw enkele meters naar achteren geplaatst. Vermoedelijk is de kap van het vorige huis hergebruikt. Het wit geschilderde, drie bouwlagen hoge huis is op rechthoekige grondslag opgetrokken, is deels onderkelderd en wordt overkapt door een met grijze leisteen gedekt, afgeknot schilddak. De verdiepingen zijn voorzien van brede overstekken en de tweede verdieping springt wat terug. De zeven traveeën brede voorgevel is voorzien van een uitgebouwde middenrisaliet (drie traveeën breed) en die voorzien is van een veranda op de begane grond en een balkon op de verdieping, beide ondersteund door zuilen. Hierboven bevinden zich drie wat naar voren geplaatste vensters. In de linker zijgevel bevindt zich onder een door zuilen gedragen uitbouw de hoofdentree. Aan de rechter zijgevel bevindt zich eveneens een lage uitbouw. Alle gevels hebben regelmatige venster- en deurindeling. De vensters en deuren zijn merendeels voorzien van meerruitsvensters, waarvan de bovenste ramen van blank glas-in-lood zijn voorzien. De deuren, kozijnen, raamhout e.d. zijn groen geschilderd. De achtergevel van het pand is voorzien van een regelmatige indeling met centraal in een uitgebouwde risaliet drie smalle vensters waarin glas-in-loodramen zijn gezet. INTERIEUR - Het pand kent in hoofdlijnen nog de oorspronkelijke indeling, maar is aangepast voor de huidige functie van verpleeghuis. Van de originele onderdelen van het interieur zijn onder meer van belang de glas-in-loodvensters in de hal.

HOOFDGEBOUW van de historische buitenplaats De Tempel, van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom; - als fraai voorbeeld van een in een neo-classicistische stijl opgetrokken hoofdgebouw van een buitenplaats; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - vanwege de functioneel ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats