Overschie A 2881
Bij Delftweg 186, 3046 NC te Rotterdam

Omschrijving

CHINEES TUINHUISJE. Laat 19de-eeuws houten, witgeschilderd tuinhuisje afkomstig uit China, aan de binnenzijde beschilderd met chinoiserieën. Het op een plint staande tuinhuisje wordt overkapt door een royaal overstekend, rietgedekt tentdak. Op het dak staat een tweede kleinere kap die met een gesneden rand en een piron is gedecoreerd. Het huisje is voorzien van een entree en een 4-ruits venster. Het tuinhuisje werd omstreeks 1898 in opdracht van de toenmalige eigenaresse mevrouw Suermondt-Criellaert, wiens echtgenoot een stoomvaartlijn op China had, voor De Tempel aangeschaft.

CHINEES TUINHUISJE behorende tot de historische buitenplaats De Tempel, van algemeen belang:

-vanwege de ouderdom; -vanwege de eenvoudige en doelmatige architectonische vormgeving; -als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; -vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de parkaanleg aan de achterzijde van het hoofdgebouw.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis