Wilnis E 859
Veldhuis 2, 3648 AX te Wilnis

REGISTEROMSCHRIJVING

Inleiding

Een van oorsprong 17de eeuwse DWARSHUISBOERDERIJ (type krukhuis) met in latere tijd gewijzigde delen zoals het linker gedeelte van de voorgevel en het achterhuis (tussen 1832 en 1850). In het achterhuis is het 18de eeuwse gebint behouden. Opmerkelijk onderdeel is de kelder die oorspronkelijk was overkluisd door een graatgewelf. De met opvallende muurdikte uitgeruste kelder in dit gedeelte in het voorhuis doet een voorname bewoningsgeschiedenis veronderstellen. De boerderij is zuidoostelijk van Wilnis gelegen aan de Veldhuisweg die evenwijdig ligt en ten noordoosten van de weg is gesitueerd die Wilnis en Portengen met elkaar verbindt. De boerderij is met de voorgevel naar een wetering gekeerd die beide wegen van elkaar scheiden.

Omschrijving

Het grotendeels witgepleisterde dwarshuis wordt gedekt door een rieten schilddak met rietvorsten. De positionering van het achterhuis evenwijdig aan de rechter zijgevel, heeft een L-vormige plattegrond tot gevolg. Het achterhuis bezit een op het voorhuis aangekapt schilddak met lagere nokhoogte. De gevels van het voorhuis hebben op een omlopende geteerde plint.

In de middenas van de voorgevel bevindt zich de deur met bovenlicht. Links hiervan komt boven twee halfrond afgesloten kelderlichten, een beluikt stolpraam voor. Dit raam is ingeklemd tussen laag in de gevels geplaatste muurankers en de dakrand. In de rechterhelft van de gevel komen twee beluikte 2x(1+2)-ruits schuiframen voor. Boven de muurankers zijn drie kleine vensters dichtgezet. De linker zijgevel is op een hoog in de gevel geplaatst venster na, blind uitgevoerd. De rechter zijgevel van het voorhuis bevat een beluikt 3x(2+2)-ruits raam. Boven de muurankers zijn twee gedeelde ramen onder de dakrand aanwezig, die ook als blindvenster in de voorgevel voorkomen. De ongepleisterde achtergevel van het voorhuis bevat links, boven de vrij laag geplaatste muurankers hoog in het muurvlak een 4x2-ruits klapraam. Het muurwerk in de rechterhoek is door slijtage ernstig beschadigd. De linker zijgevel van het achterhuis telt drie traveeën met een 3x2-ruits stalraam tussen muurdammen. Ter plaatse van het middenhuis is het dakvlak opgewipt en bevat de gevel een klein stalraam en een venster met vast raam en een als klapraam uitgevoerd tweeruits bovenlicht. Van de rechter zijgevel van het achterhuis staat alleen de gevel van het middenhuis overeind waarin een beluikt raam is opgenomen. De achtergevel van het achterhuis is vernieuwd en is van ondergeschikt belang.

In het interieur is de oorspronkelijke ruimtelijke indeling grotendeels in tact. De kelder, die ooit was overkluisd met een graatgewelf en waarvan alleen de aanzetten nog bewaard zijn gebleven, is door houten balken gedekt die zijn voorzien van een profiel. In de opkamer komen twee korbeelstellen voor en twee kinderbalken met sleutelstukken. In de keuken bevindt zich een ingebouwde kast met profieldeur onder een fors uitgevoerde lijst. Bijzonder zijn ook de drie bewaard gebleven bedsteden en de kaarsnis in de kelder, alsook het 18de eeuws ankerbalkgebint in het achterhuis.

Waardering

Boerderij, van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als een in hoofdvorm gaaf bewaarde 17de eeuwse boerderij met elementen als houten kelder- en plafondbalken, bedsteden en 18de eeuws gebint in het achterhuis. Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming die is verbonden met de ontwikkeling van het agrarische bedrijf en de bijzondere bewoningsgeschiedenis van de polder Groot Wilnis-Vinkeveen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Krukhuisboerderij

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M)