Ophemert G 1494
Ophemert G 1281
Ophemert G 363
Ophemert G 362
Bij Dreef 2, 4061 BL te Ophemert

Omschrijving onderdeel 2:

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Ophemert. De huidige tuin- en parkaanleg in landschapsstijl van de buitenplaats dateert uit het midden van de 19de eeuw. Voor deze tijd was er sprake van een meer formele aanleg waarvan de uit lanen opgebouwde hoofdstructuur nog bestaat. De aanleg wordt thans gekenmerkt door een rechthoekige vorm waarin aan de westzijde de twee omgrachte eilanden, waarop het kasteel en het koetshuis zijn gelegen, liggen. Ten zuidoosten van het kasteel een wijds gazon waarin enkele solitairen staan en dat een dicht begroeide in- en uitzwenkende omzoming heeft. In dit deel van de tuin ligt in een wat opgehoogd stuk een zwembad waarbij een groen geschilderd houten prieel staat. Zowel zwembad en prieel zijn op zodanige wijze vormgegeven dat ze geen opvallende elementen binnen de aanleg zijn. Ten noordoosten van het kasteel ligt de moestuin met een kas en tuinmuur en een drietal broeibakken van betonplaten. De broeibakken zijn vanwege te geringe monumentale waarden voor de bescherming van ondergeschikt belang. Tussen de moestuin en de beide kasteeleilanden ligt een vermoedelijk vroeg 20ste-eeuwse tuin in een formele stijl, waarvan de structuur door hoge geschoren heggen wordt bepaald. Tussen de heggen, die rechte óf gebogen vormen hebben, zijn 'kamerachtige' ruimtes gecreëerd die met elkaar verbonden zijn. Het is niet bekend wie de aanleg heeft ontworpen. Tussen de aanleg in het noordwesten, een open weidegebied, ligt de oprijlaan die naar het voorplein voor de beide eilanden leidt. Tussen het open weide gebied en de oprijlaan staat thans een haag als afscheiding en er ligt een tennisbaan. De tennisbaan valt wegens te geringe monumentale waarden buiten de bescherming van rijkswege.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Ophemert van algemeen belang:

- vanwege de midden-19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl waarin aan het begin van de 20ste eeuw architectonisch vormgegeven delen zijn opgenomen, binnen de hoofdlijnen van een oudere formele aanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.