Ophemert G 1277
Bij Dreef 2, 4061 BL te Ophemert

Omschrijving onderdeel 3:

KOETSHUIS. Het op het voorplein van kasteel Ophemert staande koetshuis (met voormalige tuinmanswoning en bovenwoning) dateert ongeveer uit het midden van de 19de eeuw. Vermoedelijk zijn tijdens de bouw oudere onderdelen gebruikt (ondermeer een 17de- of 18de-eeuwse delen van een gebintconstructie), wellicht afkomstig van een ouder gebouw dat vermoedelijk op deze plaats heeft gestaan. Het symmetrisch opgezette koetshuis op rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog onder met gesmoorde hollandse pannen gedekte schilddaken; de risalerende middenpartij is twee bouwlagen hoog, voorzien van een topgevel en wordt overkapt door een eveneens met gesmoorde hollandse pannen gedekt zadeldak. Op het zadeldak, dat voorzien is van een overstek op houten klossen, een houten dakruiter met luidklok. Langs de dakschilden houten bakgoten en op de nokeinden van de zijvleugels gepleisterde schoorstenen. Op de dakschilden van de zijvleugels een aantal dakkapellen uit hout en zink. De gevels van het koetshuis zijn wit gepleisterd, de eerste bouwlaag van de middenrisaliet is voorzien van een blokbepleistering. In de middenrisaliet een inrijpooort met dubbele deuren voorzien van een brede pilastervormige naald, boven de waterlijst twee stolpramen (6-ruits) en een solpvenster met half ronde beëindiging (6-ruits) en een frans balkon. De voor- en achtergevel van de zijvleugels hebben een symmetrische indeling (ondermeer entrees, meerruits vensters -in de voorgevel voorzien van persiennes-, meerruits vensters met half ronde afsluitingen en blindnissen). De rechter zijgevel is blind met drie gekoppelde rondboognissen. In de linkerzijgevel een entree en enkele vensters. INTERIEUR- In het interieur zijn ondermeer de volgende elementen van belang; in de voormlaige tuinmanswoning (linker zijvleugel) delen van een 17de- of 18de-eeuwse gebintconstructie, de klinkerbestrating in de oude koetsruimte, paneeldeuren en kozijnen in de bovenwoning boven de koetsruimte. Tijdens een verbouwing in de jaren '90 van de 20ste eeuw zijn in de rechterzijvleugel in de voormalige jachtkamer oude interieuronderdelen aangebracht (ondermeer eens schouw, kasten en moerbalken) en werd de indeling van de linkerzijvleugel gewijzigd.

Waardering KOETSHUIS van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;