Nijbroek D 2638
Deventerweg 8, 7396 AX te Terwolde

Omschrijving

PRIEELTJE. Een houten tuinprieel in eclectische trant opgetrokken en waarschijnlijk omstreeks 1880 gebouwd. Het prieel staat op rechthoekige grondslag op deels rode bakstenen en deels hardstenen voeting, en bestaat uit een breed, vooruitspringend middenstuk met aan weerszijden een kleine, lagere rechthoekige uitbouw. Het middenstuk vertoont aan de voorzijde een brede, open entree. Deze entree wordt aan de bovenzijde door kwartcirkelvormige hoekstukken afgesloten. Aan weerszijden van de entree zijn 2 open vensterkozijnen met open bovenlichtkozijnen aangebracht. De verticale kozijnstukken vormen een onderdeel van de enigzins naar voren springende en geprofileerde pijlers die het dak dragen. Aan de onderzijde van deze kozijnen zitten vakken met panelen. Ter hoogte van de entree zijn deze vakken tot een lage balustrade doorgetrokken, die een open paneel met ruitvormig stijl- en regelwerk hebben. De gevels van het middenstuk worden door een kroonlijst afgesloten, die ook aan de zijgevels omgaat. De voorzijde van het middenstuk wordt door een gebroken fronton met pinakel bekroond en heeft aan weerszijden een klein fronton. De zijkanten van het middenstuk zijn opgetrokken met verticale houten kraaldelen en worden door pijlers in drie vakken geleed. In het voorste vak is een open vensterkozijn met open bovenlicht aangebracht en in het centraal gelegen vak een enkel open vensterkozijn. Aan weerszijden van het middenstuk bevinden zich de lagere zijstukken, met een centraal gelegen entree met paneeldeur. De paneeldeuren worden geflankeerd door twee 5 ruitsvensters, waarvan het kruisvormige roedenverloop in het hart door een ruitvormig ruitje wordt onderbroken. In de achterwand van de rechterzijvleugel zit een halfcirkelvormige opening die aangeeft dat deze vleugel (en wellicht ook de andere vleugel) als menagerie heeft dienst gedaan. Van de oorspronkelijke beglazing van de vensterkozijnen zijn slechts enkele ruiten bewaard gebleven. Omstreeks 1991 werd aan de linkerzijde een ren uitgebouwd m.b.v. buizen. De ren valt wegens te geringe ouderdom buiten de bescherming.

PRIEELTJE behorende tot de buitenplaats De Matanze, van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;