Nijbroek D 2166
Deventerweg 8, 7396 AX te Terwolde

Omschrijving

JACHTOPZIENERSWONING. Een woning op rechthoekige grondslag, onder een met grijze, gesmoorde oudhollandse pannen gedekt zadeldak met overstek. Het huis is van een omgaande, wit geschilderde pleisterlaag voorzien, met uitzondering van de uitgebouwde entree, die centraal aan de oostzijde is gelegen en van baksteen is. Deze entreepartij is tot even onder de nok van het dak opgetrokken en wordt door een zinken zadeldak met overstek overkapt, die haaks op het genoemde zadeldak is gesitueerd. Centraal in de uitbouw bevindt zich de entreedeur bestaande uit een enkele 2 ruitsdeur met 2 ruitsbovenlicht onder getoogde strek. Op de verdieping van de uitbouw is een 4 ruitsvenster, eveneens onder getoogde strek, aangebracht. De westgevel (wegzijde) van het huis heeft centraal een uitbouw onder een met grijze, oudhollandse pannen gedekt zadeldak (toponiem: varkenskot). Aan de voorzijde van deze uitbouw (in de kopgevel) zijn 2 ondiepe rondboognissen aangebracht, met in de topgevel een rond 4 ruitsvenster. De linkergevel van het kot heeft een halfronde houten deur. De gevel rechts van de uitbouw heeft twee smalle, langwerpige halfronde 2 ruitsvensters en de gevel links van het kot heeft twee 4 ruitsvensters. De achtergevel (noordzijde) heeft twee 6 ruitsschuifvensters met houten luiken en een getoogd 4 ruitsvenster op de verdieping. De voorgevel aan de zuidzijde heeft een veranda-achtige uitbouw die gevormd wordt door het circa 1,5 meter doortrekken van het zadeldak. Deze uitbouw wordt door 6 vierkante zuiltjes gestut en is aan de bovenzijde door schuin geplaatste houten delen trapsgewijs dichtgezet tegen de dakschilden. Deze aldus gevormde houten geveltop is afgewerkt met een gesneden, opengewerkte houten rand met makelaar. De gevel in de veranda heeft drie 6 ruitsschuifvensters en op de verdieping een getoogd 4 ruitsvenster. INTERIEUR: het interieur heeft zijn oorspronkelijke indeling deels behouden en is deels voorzien van nieuwe onderdelen.

JACHTOPZIENERSWONING behorende tot de buitenplaats De Matanze, van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;