Loenen G 280
Rijksstraatweg 203, 3634 AL te Loenersloot

Omschrijving onderdeel 3

BRUGWACHTERSWONING annex tolhuis daterende uit de 17de eeuw, thans in gebruik als brugwachterswoning behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. Vanaf 1676 wordt hier tolgeld (thans bruggegeld) geheven voor de naastgelegen, nog bestaande ophaalbrug. Het grijs gepleisterde, bescheiden van grootte zijnde gebouw op rechthoekige grondslag is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met grijze pannen gedekt, onvolledig schilddak. De gevels hebben een onregelmatige venster- en deurindeling met ondermeer meerruits schuifvensters voorzien van luiken. In de noordgevel bevindt zich de hoofdingang tot het huis. Het uit kloostermoppen opgetrokken zuidelijke deel van het gebouw werd na 1830 bijgebouwd. De topgevel van dit deel is ondermeer voorzien van een brede geschulpte windveer. Interieur: Het eenvoudige interieur heeft nog zijn oorspronkelijke indeling.

BRUGWACHTERSWONING behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de gaafheid van het exterieur en de redelijke gaafheid van het interieur;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging aan de rand van de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brugwachterswoning