Loenen G 247
Rijksstraatweg 207, 3634 AL te Loenersloot
Rijksstraatweg 207 a, 3634 AL te Loenersloot

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: Ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen KRUKHUISBOERDERIJ, waarschijnlijk in oorsprong daterend uit de 17de eeuw, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. De rood bakstenen boerderij heeft een woon- en een stalgedeelte. Het meest oostelijk gelegen stalgedeelte werd waarschijnlijk in het eerste kwart van de 19de eeuw bijgebouwd. De deels onderkelderde boerderij op L-vormige grondslag is een bouwlaag hoog en wordt gedekt door een zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen. Het stalgedeelte is rietgedekt en afgewolfd. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling; met ondermeer een kloostervenster waaronder een kelderraam met luik, een rollaag en een accoladevormige rollaag. De stalruimte heeft eveneens een onregelmatige venster- en deurindeling. De achtergevel van het westelijke, rietgedekte stalgedeelte is voorzien van deuren en een schuifdeur van recente datum, het oostelijke stalgedeelte heeft links een staldeur en in de gevel drie getoogde stalvensters met roedenverdeling waarboven een hooiluik. Interieur: de indeling van de boerderij is nauwelijks aan veranderingen onderhevig geweest en een groot aantal oorspronkelijke en originele onderdelen (ondermeer vloeren, balken, trappen) bevinden zich in het interieur. De kelder heeft een tongewelf.

KRUKHUISBOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Krukhuisboerderij