Loenen G 281
Rijksstraatweg 209, 3634 AL te Loenersloot

Omschrijving onderdeel 6:

In oorsprong uit ca. 1770 daterend KOETSHUIS, staande op de voormalige voorburcht ter plaatse van een ouder gebouw, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een hoog, met grijze pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen. Op het dakschild bevinden zich twee dakkapellen; de linker wordt overkapt door een zadeldak met overstek en de rechter is voorzien van een driehoekig fronton. De achtermuur, waarvan het baksteenformaat overeenkomsten vertoont met de toren, is 90 cm dik en is wellicht een deel van een ouder gebouw. De voorgevel (oost) heeft centraal een Vlaamse trapgevel en een regelmatige venster- en deurindeling met drie meerrruits schuifvensters, twee deuren met bovenlichten en twee baanderdeuren. Aan de voorgevel hangt een luidklok met in de rand een opschrift: "ANNO 1768.MET.FECET.P.R.AMSTELDAM". De zij- en achtergevels hebben een onregelmatige venster- en deurindeling, met ondermeer meerruits schuifvensters en kleine diepliggende vensters. In de rechter zijgevel (noord) die van vlechtingen is voorzien, bevinden zich tien duivennissen. In de achtergevel en westelijke zijgevels bevinden zich bouwsporen bestaande uit twee halfronde bogen en een hardstenen console waaronder een van de drie steunberen gemetseld is. Drie hoeken van het koetshuis zijn voorzien van steunberen. In het koetshuis bevindt zich thans een woning. Interieur: De indeling van het koetshuis is nauwelijks aan veranderingen onderhevig geweest en in het interieur bevindt zich een groot aantal oorspronkelijke onderdelen (ondermeer vloeren, deuren, balken).

KOETSHUIS behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de gaafheid van het exterieur en interieur;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)