Loenen G 280
Rijksstraatweg 211, 3634 AL te Loenersloot

Omschrijving onderdeel 7:

Tussen de gracht en het koetshuis geplaatst 19de-eeuws SMEEDIJZEREN TOEGANGSHEK, behorende bij het complex historische buitenplaats Loenersloot. Het hekwerk bestaat uit twee smeedijzeren staanders voorzien van spijlen met puntige uiteinden en waarin de letters 'R' en 'H' resteren. Tussen de staanders bevinden zich twee draaibare vleugels, waarin eveneens de voornoemde spijlen zijn verwerkt. Aan weerszijden van de staanders bevindt zich een zijstuk. Het hek maakt ruim een eeuw deel uit van de historische buitenplaats en is waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van een boerderij of buitenplaats langs de Angstel.

SMEEDIJZEREN HEKWERK behorende tot de buitenplaats Loenersloot, is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;