Loenen G 280
Rijksstraatweg 211, 3634 AL te Loenersloot

Omschrijving onderdeel 9

Hoge, 19de-eeuwse bakstenen KEERMUUR, staande voor de recent gerestaureerde laat 19de-eeuwse houten brug van de voormalige voorburcht naar het kasteeleiland. De muur bestaat uit twee bakstenen pijlers met op elk een 18de-eeuwse natuurstenen wapendragende griffioen. Tussen de pijlers heeft zich oorspronkelijk een hek bevonden. Aan de linker- en rechterzijde van de pijlers loopt een kwartronde bakstenen keermuur afgedekt door deels een ezelsrug en deels natuurstenen afdekplaten. De 19de-eeuwse pijlers zijn vermoedelijk een reconstructie van pijlers (waarop wapendragende griffioenen) die op een aantal vroeg 18de-eeuwse tekeningen worden weergegeven.

KEERMUUR behorende tot de buitenplaats Loenersloot, is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;