Loenen G 283
Rijksstraatweg 205, 3634 AL te Loenersloot

Omschrijving onderdeel 10:

Geheel ten zuiden van het slot Loenersloot gelegen LANGHUISBOERDERIJ uit ca. 1880. De boerderij heeft een T-vormige plattegrond en bestaat uit een woonhuis en stalgedeelte. Het deels onderkelderde woongedeelte is één bouwlaag hoog en wordt overkapt door een met rode pannen gedekt schilddak met overstek en windveren. Het haaks op het woongedeelte gelegen stalgedeelte wordt overkapt door een zadeldak. Aan weerszijden van de stal bevindt zich een kleine uitbouw onder een plat dak; stalruimte die omstreeks 1930 -?- als keuken bij het woongedeelte werd toegevoegd. De boerderij heeft een onregelmatige venster- en deurindeling. De regelmatig ingedeelde achtergevel (west) heeft baanderdeuren met aan weerszijden een getoogd stalraampje en een getoogde mestdeur, waarboven een hooiluik. De bij de boerderij behorende schuren en stallen en berg zijn voor de bescherming van rijkswege wegens te geringe monumentale waarden niet van belang. Interieur: De boerderij heeft de oorspronkelijke indeling in woon- en schuurgedeelte. Het eenvoudige interieur is in de loop der tijd enigszins gemoderniseerd.

LANGHUISBOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Loenersloot is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur;

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de laat-18de-eeuwse kleinschalige parkaanleg in (vroege) landschapsstijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Langhuisboerderij