Dubbeltjesweg 20, 6997 AE te Hoog-Keppel

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (De Ulenpas). Het in oorsprong 16de-eeuwse pand is in de 18de eeuw in classicistische stijl verbouwd. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen gebouw bestaat uit twee bouwlagen onder een met Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak met op de vier hoeken twee gemetselde en twee loze schoorstenen. De voorgevel met geblokte hoeklisenen is witgepleisterd, de overige gevels zijn witgesausd. De gevels worden geleed door roedenvensters met natuurstenen onderdorpels. De symmetrisch ingedeelde zevenassige voorgevel en vijfassige achtergevel kennen een invulling van zesruits Empire-schuifvensters, die aan de voorzijde voorzien zijn van persiennes. Bij de restauratie/herbouw in 1975 zijn in de achtergevel twee tuindeuren aangebracht en is een veranda gerealiseerd met gietijzeren zuilen en een ajourlijst afkomstig van het afgebroken deel van het huis. Centraal in de voorgevel de toegangsdeur met bovenlicht gevat in een omlijsting van geblokte pilasters bekroond door een driehoekig fronton en een omlijst verdiepingsvenster. In het midden wordt de gevel bekroond door een driehoekig fronton waarin een ronde wijzerplaat en aan weerszijden van het fronton een dakkapel. In de linker zijgevel een deur met bovenlicht en op de verdieping een zesruitsvenster en een oeil de boeuf; de rechter zijgevel heeft een onregelmatige invulling van drie zesruitsvensters met persiennes. Zestiende-eeuwse kelders. In het INTERIEUR is ondermeer van belang de schouwpartij in Lodewijk XV-stijl.

HOOFDGEBOUW (De Ulenpas) van algemeen belang:

- vanwege het in oorsprong 16de-eeuwse pand, dat in de 18de eeuw in classicistische stijl is verbouwd;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de historische tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke samenhang met de andere onderdelen van de buitenplaats.