Keppel C 694
Keppel C 68
Bij Dubbeltjesweg 20, 6997 AE te Hoog-Keppel

Omschrijving

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas. Deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde, kleinschalige aanleg in landschapsstijl uit ca.1810 vermoedelijk naar ontwerp van de architect J.P. Posth (slingervijver en eiland met boomgroepen), die in 1883 gereoganiseerd is door tuinarchitect L.A. Springer (zichtlijnen en rondwandeling eiland). De oorspronkelijke rechthoekige gracht, die nog aangegeven staat op de Topografische Militaire Kaart van ca.1850, is deels gedempt en aan de voorzijde vergraven tot een waterpartij. Aan de noordzijde loopt een rechte laan met knik (thans bospad) daterend uit de formele aanleg. Ook de plaats van de moestuin en boomgaard ten zuidwesten van het huis is bepaald in deze periode. Vanaf de voorzijde van het huis een wijds zicht over het gazon met 19de-eeuwse solitaire kastanje over een tot vijver vergraven deel van de gracht naar de weilanden. Het beeld van de aanleg achter het huis wordt bepaald door de serpentinevijver met eiland waarover enkele zichtassen zijn geprojecteerd: één over de lengte van het eiland en één over de waterpartij met hangbrug. Het eiland is ingevuld met boomgroepen, voornamelijk exoten, waarlangs een rondgaand pad is aangelegd. Op het eiland liggen de fundamenten van een theehuisje. Links van het eiland (vanuit het huis) een doorzicht over het gazon met tuinvaas. Deze zichtas liep oorspronkelijk door naar het achter gelegen met bomen omzoomde weiland welke thans (1997) is dichtgeplant. Rechts vanaf het huis een rechte dwarsas oorspronkelijk gericht op een treurbeuk, welke thans enigszins is dichtgegroeid.

HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats De Ulenpas van algemeen belang:

- als voorbeeld van een deels in structuur en deels in detail gaaf bewaarde tuin- en parkaanleg in landschapsstijl waarschijnlijk van de hand van de architect J.P.Posth (ca.1810);

- vanwege de slingervijver met eiland;

- vanwege het aandeel van L.A.Springer (1883);