Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511867
Complexnummer
511865 - Soeterbeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82705/166
Kadastrale aanduiding
Nuenen D 4211
Soeterbeek 6, 5674 NH te Nuenen

Omschrijving

Omschrijving

De dienstwoning (blijkens bouwvergunning uit 1938 oorspronkelijk tuinmanswoning) werd ontworpen door architect F.A. Eschauzier en uitgevoerd in dezelfde historiserende classisistische trant als het hoofdgebouw. De rechts halverwege de toegangslaan naar het huis gelegen witgesausde bakstenen dienstwoning annex garage heeft een langwerpig rechthoekige grondslag onder een flauw hellend met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. Aan de voorzijde links de dubbele getoogde garage deur met aan de linkerzijde een haaks er op aansluitende lage rechte kwartcirkelvormig eindigende keermuur. Aansluitend rechts het woonhuisgedeelte met centraal de in een uitgebouwde middenrisaliet gesitueerde meerruits toegangsdeur met op de verdieping een oeuil de boeuf-venster onder een gebroken fronton. Aan weerszijden van de entree twee dubbele meerruits vensters met luiken. De achterzijde van het huis vertoont een identieke uitgebouwde risaliet. In de linker-, rechter- en achtergevel deels enkele en deels dubbele meeruitsvensters, al dan niet voorzien van luiken. In de rechtergevel aan de linkerzijde een dubbele meerruits terrasdeur, van luiken voorzien. De venster en deurpartijen zijn voor het merendeel van staal.

Aan de achterzijde een witgesausde bakstenen schuur met werkruimte onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak op rechthoekige grondslag daterend uit de bouwtijd van de dienstwoning. In de woning een dubbele toegangsdeur en enkele meerruits vensters met luiken in de trant van de dienstwoning.

Waardering

De in 1938 naar ontwerp van F.A. Eschauzier gebouwde dienstwoning annex garage, met schuur, aan de rechterzijde van de toegangslaan naar het huis Soeterbeek is van algemeen belang vanwege:

- bouwtype en -stijl; als zeldzaam voorbeeld van in historiserend classisistische stijl uitgevoerde dienstwoning met bijbehoren uit 1938;

- ensemblewaarde vanwege de samenhang met het park;

- schoonheid;

- gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511865. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1938
1938
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Eschauzier, F.A. ; Stad Rotterdam II
architect / bouwkundige / constructeur