Bij Soeterbeek 8, 5674 NH te Nuenen

Omschrijving

Twee vroeg achttiende-eeuwse loden tuinvazen in Marôt-stijl in het park aan de voorzijde van het huis. De ronde vazen, waarvan het kegelvormige middenstuk omhoog naar buiten uitzwenkt, staan op rechthoekige monumentale kunststenen sokkels in neo-Lodewijk XV-stijl uit de jaren '30 van deze eeuw, waarschijnlijk gemaakt ten behoeve van het plaatsen van de vazen op Soeterbeek. Het middenstuk van de vazen vertoont allegorische voorstellingen in reliëf. Hals, voet en bovenstuk zijn versierd met kettingschalmen, voluten en bladranken.

De vazen op sokkels zijn van algemeen belang vanwege:

- hoge zeldzaamheidswaarde;

- schoonheid;

- gaafheid;

- ensemblewaarde vanwege de samenhang met het park;

- hoedanigheid van authentieke vroeg achttiende-eeuwse decoratieve tuinsieraden in het historiserend concept van romantisch landschapspark met classicistisch hoofdgebouw uit 1938.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinvaas Twee Loden Tuinvazen