Chaam G 587
Luchtenburgseweg 1, 4858 RJ te Ulvenhout AC

Omschrijving

Het huis is ontstaan in drie bouwfasen. Oorspronkelijk - tweede helft zeventiende eeuw - stond er een eenlaags pand met een breedte van vijf traveeën. Dat pand is blijkens de uitbeelding van 1729 door Pronk al betrekkelijk snel verbreed met twee traveeën, voorzien van blinde nissen. Omstreeks 1851 werd het pand gewijzigd, waarbij zesruits schuifvensters werden geplaatst die kleiner zijn dan de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse vensters. Ook werd toen het huis met een verdieping verhoogd. In 1925 en/of binnen enkele jaren daarna werd het huis gerenoveerd. In 1972 werd het ontdaan van de negentiende-eeuwse pleisterlaag.

Het huis is een bakstenen pand van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak met Hollandse pannen. Het huis ligt met de brede zijde aan het voorplein. De voorgevel telt op de begane grond zeven traveeën. Behalve de vijfde zijn deze alle voorzien van een zesruits schuifvenster. De vijfde bevat de entree, gevormd door een paneeldeur met boven- en zijlichten in de trant van het Hollandse classicisme, waarschijnlijk gemaakt in navolging van de tekening van Pronk. Boven de vensters in de derde, vierde, zesde en zevende travee bevinden zich strekkenlagen die de plaats aangeven van de vensters van de eerste bouwfase. Op de eerste verdieping bevinden zich vijf negenruits vensters die naar boven in de muur schuiven.

Waardering

Het zeventiende-eeuwse huis Luchtenburg, gewijzigd omstreeks 1851, (kort na) 1925 en 1972, is van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype landhuis, met een afleesbare bouwgeschiedenis en details zoals historische vensters;

- de centrale plaats in de buitenplaats, waar het functioneel (als hoofdhuis) en visueel (in relatie tot het voorplein met bebouwing en in relatie tot de open gedeelten in de parkaanleg) een wezenlijk deel van uitmaakt;

- de ouderdom.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats