Chaam G 586
Bij Luchtenburgseweg 1, 4858 RJ te Ulvenhout AC

Omschrijving

Langgerekte boerderij, bestaande uit drie onderdelen, evenwijdig aan het voorplein bij het huis gelegen. De boerderij is in kern zeventiende-eeuws, maar bevat elementen uit verschillende perioden. Links bevindt zich het woonhuis, uitgevoerd in baksteen en voorzien van een riet gedekt zadeldak. In het voorhuis bevinden zich vensters uit verschillende perioden, staafankers, bouwsporen enz. Rechts hiervan bevindt zich een stalgedeelte, eveneens in baksteen en onder zadeldak, maar met een veel lagere dakvoet dan het voorhuis. Dit gedeelte heeft ook vensters uit verschillende bouwfasen. Geheel rechts vindt de schuur zijn vervolg in een houten gedeelte met rieten zadeldak met aan het einde een dakschild.

Ten noorden van de boerderij bevindt zich een bakhuis.

In kern zeventiende-eeuwse boerderij, van algemeen belang vanwege:

- het bouwtype boerderij;

- de samenhang met de buitenplaats Luchtenburg, zowel functioneel (agrarische functie) als visueel (vanwege de ligging aan het voorplein);

- het bakhuis;

- de ouderdom.