Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511901
Complexnummer
511895 - Heeswijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82681/89
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Heeswijk-Dinther E 1949
Bij Kasteel 4, 5473 VA te Heeswijk-Dinther

Omschrijving

ONDERDEEL 7:

WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN): met identieke hekpijlers als de oostelijke toegang tot het weiland, beide echter bekroond met een liggende leeuw en leidend tot een houten bruggetje uitgevoerd met twee houten manshoge staanders met gebiljoend profiel en daartussen een opengewerkte, driehoekige smeedijzeren hekwerkconstructie waaruit (ijzeren) bladeren lijken te groeien, terwijl de onderzijde van deze constructie een halfronde vorm heeft waartegen een boogfriesvormige decoratie is aangebracht; op de houten staanders gebundelde smeedijzeren bladeren in de vorm van een boeket. Het opengewerkte smeedijzeren hek is met (acanthus-)bladmotieven versierd; op het bruggetje een ijzeren leuning bestaande uit strak spijlenhekwerk tussen houten stijlen. XIXd.

Waardering:

De WESTELIJKE TOEGANG TOT HET WEILAND MET DE KAS (VOORMALIGE MOESTUIN) heeft algemeen belang omdat: - de ruimtelijke, historische dispositie van de elementen nog in tact is; - het historisch idioom en materiaalgebruik als bijzonder en zeldzaam kunnen worden aangemerkt en als representatief voor de 19de-eeuwse historiserende stijlopvattingen; - de toestand van de hekpijlers c.a. gaaf is; - de ouderdom als "evident" aan te merken valt; - de materiaalbehandeling van met name het smeedijzer van hoogwaardige en vindingrijke historische artisticiteit getuigt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511895. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Hekpijlers

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing