Heeswijk-Dinther E 1156
Bij Kasteel 4, 5473 VA te Heeswijk-Dinther

ONDERDEEL 12:

POORT VAN DE BOOMGAARD BIJ DE LOOZ-CORSWAREMHOEVE: opengewerkte, smeedijzeren hekpijlers met dito bekroning waartussen manshoge, smeedijzeren hekvleugels, de spijlen met gepunte gietijzeren afwerking en op de vleugels een liggende voluutdecoratie; de spijlen tot kniehoogte dubbel in aantal ten opzichte van de rest van het hekwerk. De hekvleugels lijken 19de-eeuws, de smeedijzeren hekpijlers (met op de buitenste stijlen een gegoten ijzeren pijnappel) hebben een vormgeving uit XVIIIA.

Waardering:

De POORT VAN DE BOOMGAARD BIJ DE LOOZ-CORSWAREMHOEVE bezit algemeen belang omdat: - het hek met de pijlers een structureel en historisch onderdeel van de buitenplaats vormt; - de poort gedifferentieerd tot standgekomen ouderdomswaarde vertegenwoordigt en als zodanig de groei, wijziging en ontwikkeling van smaak en stijl materialiseert; - het als markant onderdeel van de buitenplaats de historische essentie van kasteel Heeswijk vertegenwoordigt, zijnde het resultaat van een consequente 19de-eeuwse verzamelwoede, waarin de combinatie van verschillende historische onderdelen tot een nieuw artistiek concept heeft geleid.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Poort