Heeswijk-Dinther E 1576
Bij Kasteel 4, 5473 VA te Heeswijk-Dinther

ONDERDEEL 22:

TOEGANGSHEK AAN DE ZUIDELIJKE OPRIJLAAN TUSSEN HET KASTEEL EN DE ZUID-WILLEMSVAART: toegangshek met hardstenen hekpijlers en gesmede ijzeren hekvleugels en zijstukken; smeedwerk tweede kwart achttiende eeuw. De pijlers op hardstenen sokkel, licht uitbuikend aan de onderzijde. Aan de bovenzijde zijn de pijlers met een geprofileerde lijst uitgevoerd, op de pijlers een hardstenen kogel. De hekvleugels zijn bekroond met een centraal geplaatst, drievoudig gelobd hoofdmotief waarin gekrulde patronen en bladeren met links en rechts ajour ingevulde voluten.

Waardering:

Het TOEGANGSHEK AAN DE ZUIDELIJKE OPRIJLAAN TUSSEN HET KASTEEL EN DE ZUID-WILLEMSVAART bezit algemeen belang omdat: - het ouderdomswaarde vertegenwoordigt; - het in architectonisch opzicht een karakteristiek en toonzettend element binnen de totale aanleg vormt; - het hekwerk een structureel en historisch-functioneel onderdeel van het kasteel c.a. is; - de materiaalkeuze met het historisch vakmanschap dat aan het hekwerk ten grondslag ligt in artistiek opzicht als onderscheidend valt aan te merken.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Toegangshek