511929 - Lonnekermeer
Weerselo M 3643
Nieuwe Grensweg 13, 7561 RX te Deurningen

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE onder overstekend afgewolfd zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. De overstekende wolfeinden steunen aan de voor- en achtergevel (N en Z) op korbelen. De gevels zijn boven een plint van bruingrijze baksteen opgetrokken in een bruine baksteen. De deur onder bovenlicht in de noordgevel vormt de hoofdentree tot het woonhuisgedeelte van de boerderij. Rechts van deze ingang twee vensters met bovenlicht en luiken met rode zandloper op een witte ondergrond. De buitenste begane grondvensters zonder bovenlicht zijn behangen met dezelfde luiken. Het zoldervenster onder het overstekende wolfeind heeft een roedenverdeling. In de zijgevels (O en W) van het woonhuisgedeelte vergelijkbare vensters en deuren. De oostgevel van het bedrijfsgedeelte is uitgerust met een deur tussen zijlichten en links daarvan lage mestdeurtjes onder segmentbogen tussen getoogde stalvensters. In de westgevel enkele getoogde stalvensters. In de achtergevel (Z) aan weerszijden van de baander die onder een segmentboog geplaatst is, getoogde stalvensters- en deuren. In de geveltop onder het overstekende wolfeind een hooiluik. Op de nok en in het oostelijke dakschild gemetselde schoorstenen. In de dakschilden drie eenvoudige dakkapellen onder overstekende lessenaardaken.

Boerderij van het hallehuistype van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de voor de tijd van ontstaan kenmerkende architectonische vormgeving