Weerselo T 637
Vicarieweg 5, 7595 LS te Weerselo

Inleiding

De traditioneel vormgegeven SMEDERIJ staat op het terrein van het Stift; het oudste gedeelte van Weerselo en beschermd dorpsgezicht.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op een zandstenen plint, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het zadeldak met makelaars en hangstijlen boven de eindgevels is met grijze en rode muldenpannen gedekt. De westgevel is voorzien van twee entrees; een deur met bovenlicht en een dubbele deur met een door diagonale roeden verdeeld bovenlicht. Verder zijn in deze gevel drie zesruitsvensters geplaatst. De muuropeningen in deze gevel bevinden zich onder een segmentboog met sluitsteen.

De zuidzijde van de smederij heeft twee achtruits rondboogvensters waarvan het bovenste deel een radiale roedenverdeling heeft. Op de verdieping bevindt zich een vierruits venster. Aan de oostzijde zijn twee rondboog vensters geplaatst die identiek zijn aan die van de zuidzijde van het pand. Tussen deze vensters bevindt zich een deur met bovenlicht. In het rechter geveldeel een tweede deur zonder bovenlicht. De inventaris is nog compleet: er zijn twee gemetselde vuurplaatsen, een wals, een knipmachine en gereedschappen. Bij de smederij staat een pomp met een zandstenen put en een steen voor het buigen van wielbeslag.

Waardering

De smederij met bijbehorende inventaris-onderdelen is van algemeen cultuurhistorisch en stedenbouwkundig belang

- als een gaaf voorbeeld van een nog ingerichte smederij

- als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht Het Stift