Weerselo T 2006
Weerselo T 2007
Weerselo T 1763
Akkerhuisweg 1, 7597 LE te Saasveld
Akkerhuisweg 1 A, 7597 LE te Saasveld

Inleiding

Grote DRIEKAPSBOERDERIJ waarvan het woonhuisgedeelte en de achtergelegen schuur zijn gedateerd 1915 en 1916. In 1917 is de potstal tussen de boerderij en de vakwerkschuur (voor 1850) toegevoegd. Op een gevelsteen in de voorgevel van het woonhuisgedeelte staan de initialen G.J J W B en het jaartal 1916, op de sluitstenen in de achtergevel dezelfde initialen en op de aanzetstenen 1915. In die jaren is de boerderij aan de voor- en de achterzijde verbreed en zijn de voor- en achtergevels vernieuwd. In verband met de huidige functie van woonhuis is de boerderij inwendig gewijzigd. Vanaf de openbare weg leidt een rechte oprijlaan naar de boerderij die met de achtergevel naar de weg ligt. De tuin aan de voorzijde is opnieuw aangelegd met hoogstam fruitbomen, beukenhaag, leilinden en langs de zijgevel aan de noordzijde buxusperkjes. Aan de achterzijde van de boerderij is naast de oprijlaan een rij eiken geplant en is bij de vakwerkschuur een nieuwe duiventil naar oud model geplaatst. De herinrichting van het erf is zoveel mogelijk een reconstructie van de oorspronkelijke situatie.

Omschrijving

Grote driekapsboerderij onder drie zadeldaken die met rode Hollandse pannen en muldenpannen (noordzijde) zijn gedekt. Op de nok boven het woonhuisgedeelte twee gemetselde schoorstenen. De gevels zijn boven een gepleisterde plint opgetrokken in roodbruine baksteen. De voorgevel van het woonhuisgedeelte is voorzien van wit gepleisterde sierbanden. De trekbalk onder de makelaar op de nok is met decoratief houtsnijwerk versierd. Boven de (vernieuwde) deur met roedenverdeling in het bovenlicht en de T-vensters met drieruits bovenlichten segmentbogen met witte aanzet- en sluitstenen. (De oorspronkelijke voordeur is nog bewaard gebleven). In de onderramen van de vensters kleine ruitjes boven een getoogd kalf. De vensters in de zijgevels van het woonhuisgedeelte zijn gewijzigd.

De voorgevel van de potstal, die aansluit tegen de rechter zijgevel van het woonhuisgedeelte heeft een muizetandlijst onder het beschot in de geveltop. Van de oorspronkelijke ingang, die is verbouwd tot een portiek met nieuwe deur, resteert de segmentboog met witte aanzet- en sluitstenen. Rechts van de potstal de oude vakwerkschuur waarvan de baanderdeuren in de voorgevel met beschoten top zijn dichtgemetseld. Het kookhok tegen de voorgevel van de schuur heeft een met rode Hollandse pannen gedekt zadeldakje. Op het uiteinde van de nok staat een kleine gemetselde schoorsteen. In de rechter zijgevel van de vakwerkschuur kleine getoogde stalvensters met sierlijke roedenverdeling en getoogde opgeklampte staldeuren. De achtergevel heeft eveneens een beschoten top en een centrale rechtgesloten baander tussen stalvensters onder rondbogen en rechtgesloten staldeuren. De achtergevels van de schuur achter het woonhuisgedeelte en van de aangebouwde potstal hebben beschoten geveltoppen met onderlangs een muizetandlijst. De trekbalken onder de makelaars zijn afgetimmerd met latten. In de rechter topgevel baanderdeuren met stiepel en achtruits bovenlichten onder een korfboog.

De baanderdeuren zonder stiepel in de achtergevel van de potstal zijn onder een segmentboog geplaatst. De bogen zijn gedeeltelijk gemetseld in kalkzandsteen en versierd met witte aanzet- en sluitstenen. Beide baanders worden geflankeerd door getoogde stalvensters met decoratief stervormig snijwerk. Ter rechterzijde van elk van de baanders een getoogde staldeur.

Onder het beschot in de linker topgevel een hooiluik.

Grote driekapsboerderij van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de typologie van de meerkapsboerderij die met name in het noorden en oosten van Twente veel voorkomt

- de redelijke gaafheid van het exterieur

- de wijze waarop aan de samenstelling van de bouwonderdelen de bouwgeschiedenis van de boerderij goed is af te lezen

- de situering, in samenhang met de (gereconstrueerde) inrichting van de tuin en het erf

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Meerkapsboerderij