Herengracht 82, 1398 AD te Muiden

Inleiding

PASTORIE, gebouwd in 1870 in eclectische bouwtrant. De pastorie is gelegen aan de westzijde van en verbonden met de reeds beschermde rooms-katholieke H. Nicolaaskerk te Muiden (adres: Herengracht 83; monumentnr. 30120).

De pastorie is (samen met de kerk) karakteristiek gelegen in het beschermd stadsgezicht Muiden, aan de oostzijde van de Herengracht, c.q. de rivier de Vecht. De pastorie heeft langs de voorgevel een hardstenen stoep met gietijzeren hekwerk als erfscheiding.

NB: De zuidgevel bevat op de begane grond een niet beschermde aanbouw die de pastorie met de kerk bevindt. De noordgevel heeft een niet beschermde aangebouwde garage.

Omschrijving

Vrijstaand pand, gebouwd op rechthoekige plattegrond naar ontwerp uit 1870, bestaande uit twee bouwlagen onder een afgeplat schilddak met vernieuwde Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in rode handvormsteen, gemetseld in kruisverband. De licht getoogde strekken zijn uitgevoerd in rode en gele baksteen. De voorgevel is voorzien van pilasters. De zijgevels, achtergevel, lisenen en het fries zijn gepleisterd en voorzien van snijvoegen ter imitatie van natuursteenblokken. Zijgevels en achtergevel zijn opgetrokken boven een licht risalerende grijsgesauste plint. De gevel wordt rondom afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst die ter plaatse van de lisenen is voorzien van voluutachtige consoles.

De symmetrisch opgezette voorgevel (W) is opgetrokken boven een hardstenen plint en heeft een breedte van vijf vensterassen. De middenas is uitgevoerd als een risaliet. Middenrisaliet en gevelhoeken zijn voorzien van gepleisterde pilasters, die op de begane grond geblokt zijn en op de eerste verdieping een paneel en voluut bevatten. In de middenas bevindt zich op de begane grond de in een portiek geplaatste voordeur en op de eerste verdieping een rechthoekig houten zesruits-schuifvenster. Boven de gootlijst is op de middenas een houten dakkapel met klauwstukken aangebracht. De dakkapel bevat een getoogd houten venster met twee draairamen. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevindt zich een geveldeel ter breedte van twee vensterassen, die zowel op de begane grond als op de eerste verdieping een rechthoekig houten zesruits-schuifvenster bevatten. De voorgevel wordt horizontaal geleed door een gestucte waterlijst tussen de begane grond en eerste verdieping en een gestuct fries met panelen onder de gootlijst.

De linkerzijgevel (N) is blind op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich twee rechthoekige houten zesruits-schuifvensters met houten lekdorpel. De zuidgevel heeft op de eerste verdieping een zesruits-schuifvenster. De achtergevel (O) heeft een breedte van vijf vensterassen. De nadruk ligt op de middenas, die op de begane grond de achteringang bevat bestaande uit een smalle dubbele deur met glas-in-lood panelen en glas-in-lood-bovenlicht en op de eerste verdieping een dubbele paneeldeur met glaspanelen en glas-in-lood-bovenlicht die toegang geeft tot een klein rechthoekig balkon. Op de begane grond bevinden zich links van de achteringang twee rechthoekige houten T-vensters en rechts een venster, type 'melkmeid', met twee openslaande tuindeuren met glas-in-loodpanelen en voorzien van zij- en bovenlichten met glas-in-lood. Op de eerste verdieping bevindt zich aan weerszijden van het balkon een geveldeel ter breedte van twee vensterassen, die elk een rechthoekig houten T-venster met glas-in-lood-bovenlichten bevatten.

Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere op de begane grond nog de originele paneeldeuren, de houten harmonicaluiken voor de vensters, een roodmarmeren schouw in de spreekkamer en een stucplafond in de voormalige huiskamer van de pastoor.

Waardering

- de pastorie is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van een religieuze dienstwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, opgetrokken in eclectische bouwtrant. Daarnaast heeft het pand ensemblewaarde met de ernaast gelegen H. Nicolaaskerk en hebben beide panden tezamen situationele waarde vanwege de karakteristieke ligging aan de Herengracht, c.q. de Vecht, te Muiden.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)