Brink 25, 1399 GX te Muiderberg
Brink 26, 1399 GX te Muiderberg

Inleiding

Vrijstaand voormalig HORECAPAND, thans dubbel woonhuis genaamd "BOSCHLUST". Het pand werd gebouwd omstreeks 1900 als café "De Echo" in een eclectische bouwtrant. Het café werd gebouwd ter plaatse van de vroegere buitenplaats "Elsnerus", die eind 19de eeuw is afgebrand.

Het pand is gelegen aan de noordwestzijde van de Brink te Muiderberg. Omstreeks 1935 is de linkerpui van de zuidgevel uitgebouwd tot een serre.

N.B. Tegen de noordelijke achtergevel zijn geheel links en in het midden twee éénlaags aanbouwen op rechthoekig grondplan met plat dak geplaatst die niet onder de bescherming vallen. De linkerzijgevel (west) wordt op de begane grond aan het oog onttrokken door een garage-aanbouw die eveneens niet onder de bescherming valt.

Omschrijving

Vrijstaand pand, gebouwd op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen onder een zadeldak met zwarte kruispannen. De noklijn is oost-westgericht. Het pand is opgetrokken in gepleisterde baksteen, voorzien van banden en blokken (snijvoegen ter imitatie van natuursteen). Ter hoogte van de balklagen bevinden zich sierankers.

De voorgevel (Z) heeft een breedte van vijf vensterassen. De middenas is uitgevoerd als een risaliet en bevat op de begane grond een toegangsdeur met zesruits-bovenlicht. In de borstwering van het venster op de eerste verdieping bevindt zich een gestucte plaquette met daarop geschilderd de naam "BOSCHLUST". De eerste verdieping wordt aan weerszijden van het middenrisaliet gedragen door ijzeren balken op gietijzeren colonetten, die in de pui zijn opgenomen. Oorspronkelijk werd de toegangsdeur op de begane grond geflankeerd door twee grote open puien met colonnetten, maar iets later werden de puien dichtgezet met paneeldeuren en houten borstweringen met daarop vensters tussen houten stijl- en regelwerk. Deze vensters en deuren zijn alle voorzien van bovenlichten met een meerruits-roedenverdeling. De voorgevel is in een later stadium voorzien van twee aanbouwen (waaronder een erker rechts, opgetrokken rond 1935) geïnspireerd op de oorspronkelijke bouwtrant. De eerste verdieping heeft vijf vensterassen. Elke as bevat een getoogd venster met samengestelde rechthoekige houten schuiframen en stucwerk in de boogvelden. De vensters aan weerszijden van het middenrisaliet hebben een borstwering met gestuct paneel en worden omlijst door gestucte vlakke architraven met decoratieve hoek- en sluitstenen. De gevel wordt afgesloten door een waterlijstje en een houten bakgoot.

De rechterzijgevel (O) bevat op de begane grond geheel links een hoekcolonnet en een pui met twee houten vensters en bovenlichten (vergelijkbaar met de voorgevel). Rechts bevindt zich een rechthoekig houten T-schuifvenster met houten lekdorpel. Op de eerste verdieping bevindt zich een getoogd venster, geflankeerd door twee getoogde spaarvelden. In de kap bevinden zich twee kleine getoogde vensters, die oorspronkelijk stolpende ramen met drieruits-roedenverdeling bevatten.

De achtergevel (N) bevat op de begane grond vier rechthoekige houten T-vensters. Geheel links en in het midden bevinden zich twee niet beschermde éénlagige aanbouwen op rechthoekig grondplan met plat dak. De eerste verdieping bevat vijf oorspronkelijke vensterassen, die elk een rechthoekig houten T-venster met houten lekdorpel bevatten.

De linkerzijgevel(W) wordt op de begane grond aan het oog onttrokken door de niet beschermde garage-aanbouw. Voor het overige (eerste en kapverdieping) heeft de gevel een zelfde indeling en detaillering als de rechterkopgevel.

Waardering

Het vrijstaande pand is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een voormalig horecapand uit omstreeks 1900, opgetrokken in een eclectische bouwtrant. Daarnaast heeft het pand ensemble- en situationele waarde vanwege de markante ligging aan de Brink te Muiderberg.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café