Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511958
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82889/88
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Harderwijk E 5314
Havendijk 9, 3846 AC te Harderwijk

Omschrijving

Inleiding

De als stellingmolen uitgevoerde achtkante molen met de naam 'De Hoop' is in 1996-1997 in opdracht van de Harderwijkse Molenstichting gebouwd en ingericht als korenmolen. Bij de bouw van deze molen werden het onderachtkant en het bovenachtkant gebruikt van een te Oldenzaal afgebroken korenmolen. Deze molen stond aldaar van 1913 tot 1993. Van 1779 tot 1913 stond deze molen te Weesp, laatstelijk als korenmolen 'Het Anker'. De molen staat hier in Harderwijk op een opvallende plaats aan de Vissershaven.

Omschrijving

Het staande werk van de molen bestaat uit een gemetselde bakstenen achtkante voet op een kelder, een houten onderachtkant, een houten bovenachtkant met stelling en een houten kap. De uit zes bouwlagen bestaande molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met potdekselwerk van houten delen en daarboven, inclusief de kap, bedekt met riet. De kap kruit op een Engels kruiwerk. De molen is ingericht als maalvaardige korenmolen. Hij is voorzien van een gietijzeren bovenas en stalen roeden die zijn voorzien van fokwieken.

Waardering

De molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch historische waarden betreffende de indrukwekkende rompconstructie als herkenbare en representatieve relicten van Noord-Hollandse molenhoutbouw uit de tweede helft van de 18e eeuw die in het begin van de 20e eeuw secundair gefunctioneerd hebben in Oldenzaal;

- vanwege situationele waarden betreffende zijn ligging aan de Vissershaven;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege de zeldzaamheid van het houten onderachtkant en bovenachtkant met een zeer forse afmeting en hooggelegen tussentafelement.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1778
1800
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing