511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 962
De Oude Molen 1, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving onderdeel 1: LABORATORIUM (De Oude Molen 1).

Inleiding

Het LABORATORIUM, gesitueerd op het voorterrein, is gebouwd tegen de watertoren. Het huidige volume is in drie fasen tot stand gekomen. Het kleinste bouwdeel onder plat dak tegen de watertoren werd gebouwd in 1910 naar het ontwerp van B.J. Ouendag. Het gedeelte dat hier haaks op staat, dateert uit twee verschillende perioden. De eerste aanzet stamt uit 1925. Een decennium later werd ten oosten een identiek bouwvolume gerealiseerd. In 1955 werd het laboratorium nog uitgebreid met een vleugel van twee bouwlagen. Dit bouwdeel werd in het laatste decennium van de twintigste eeuw gesloopt. De overige bouwdelen werden verbouwd tot kantoor.

Omschrijving

Het laboratorium bestaat thans uit twee volumes en een gang naar de watertoren. De gang presenteert zich als een klein, platgedekt gebouw waarvan het metselwerk koud tegen de watertoren is aangebracht. Ten zuiden daarvan bevindt zich een klein, éénlaags laboratorium dat eveneens van een plat dak is voorzien en waarvan de gevels gekoppelde vensters bezitten. Tegen de zuidgevel van het laboratorium bevindt zich de uitbreiding uit 1925 en circa 1935. Dit bouwdeel is gebouwd op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit machinale bakstenen en voorzien van een zadeldak met gesmoorde kruispannen. De nok van het dak is oost-west georiënteerd. De langsgevels bezitten vensters in verdiepte muurvlakken. In de topgevels zijn verschillende soorten gevelopeningen opgenomen. Tegen de oostelijke topgevel is een brandtrap geplaatst.

Het object is van algemeen belang:

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als laboratorium bij de springstoffenfabriek;

- als historisch functioneel onderdeel van het complex;

- door de functionele relatie met de overige objecten.