511966 - Springstoffenfabriek
Amstelveen W 962
De Oude Molen 1, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving onderdeel 2: WATERTOREN (De Oude Molen 1).

Inleiding

De WATERTOREN werd gebouwd in 1895 naar het ontwerp van J.F. Klinkhamer en B.J. Ouendag tijdens de eerste bouwfase van de nieuw opgerichte schietkatoen- en nitroglycerinefabriek. Dit oudste negentiende-eeuwse object is gelegen op het voorterrein en verbonden met het laboratorium (De Oude Molen 1). De fabriek bezat een eigen waterdistributiesysteem, zodat te allen tijde voor het productieproces een constante waterdruk gewaarborgd was. Water was van groot belang voor het spoelen en koelen van de stoffen.

In het laatste decennium van de twintigste eeuw werd de watertoren intern verbouwd en voorzien van vergaderruimten. Bovendien werd dit bouwdeel aangesloten op een glazen corridor zodat het vanuit andere gebouwen bereikbaar was.

Omschrijving

De markante toren van twintig meter hoog vormt het hoogste en tevens meest in het oogspringende gebouw van het complex. De watertoren is gebouwd op cirkelvormige grondslag en is opgetrokken uit baksteen in koppenverband. De romp bezit gevelopeningen op verschillende niveaus. Aan de noordzijde bevindt zich een doorgang naar het laboratoriumgebouw en aan de zuidzijde een doorgang naar de glazen corridor. De bovenbouw van de watertoren bestaat uit een hoogreservoir waaromheen een achthoekige, houten ombouwing is aangebracht. Deze ombouwing wordt bekroond door een achtzijdig puntdak met flauw hellende dakvlakken. Het dak kraagt over de ombouwing heen. Op twee niveaus zijn in het metselwerk van de romp hardstenen consoles aangebracht die mogelijk duiden op een houten rondgang ter hoogte van de houten bovenbouw.

In de romp van de watertoren zijn diverse vergadervertrekken ondergebracht.

De watertoren is van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel van het complex;

- vanuit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden fabriekswatertoren;

- door de ensemblewaarde vanwege de functionele relatie tot de overige objecten van het voorterrein;

- vanwege de beeldbepalende waarde door de hoogte, het karakteristieke silhouet en de markante plaatsing op het fabrieksterrein.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Buskruitfabriek watermolen

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie