Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
511968
Complexnummer
511966 - Springstoffenfabriek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82670/48
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amstelveen W 962
De Oude Molen 1 A, 1184 VW te Amstelveen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3: WERKPLAATS annex TIMMERWINKEL (De Oude Molen 1a).

Inleiding

De WERKPLAATS annex TIMMERWINKEL is gebouwd in 1913 naar het ontwerp van B.J. Ouendag tijdens de tweede bouwfase van de nieuw opgerichte schietkatoen- en nitroglycerinefabriek. Het object is gelegen op het voorterrein, het niet-gevaarlijke gedeelte van de fabriek, in het verlengde van het salpeter- en schietkatoenmagazijn. Van oudsher bevond zich tegen de westelijke topgevel van het bouwdeel een stookoliereservoir. Dit huisje werd in 1954 aangepast voor de functie van brandspuitenhuisje. Tijdens de herbestemming in het laatste decennium van de twintigste eeuw werd het volume gesloopt. De werkplaats en timmerwinkel werden vervolgens als kantoorruimte in gebruik genomen. Aan de zuidzijde verrees toen een glazen corridor die dit bouwdeel met de watertoren en de magazijnen verbindt.

Omschrijving

De éénlaagse werkplaats annex timmerwinkel is gebouwd op rechthoekige grondslag en bestaat uit machinale gefabriceerde bakstenen in kruisverband. De vormgeving is gerelateerd aan het oudere salpeter- en schietkatoenmagazijn, waar het bouwdeel in het oosten op aansluit. Het bouwdeel wordt bekroond door een zadeldak, waarvan de nok oost-west is georiënteerd en dat voorzien is van drie kapelhuizen. De voorgevel (zuidzijde) toont van links naar rechts vier schuifvensters, twee deuren, twee schuifvensters, een deur en een kruisvenster. Op de laatstgenoemde deur sluit een glazen gang aan naar de corridor.

De achtergevel van het bouwdeel wordt geleed door vensters van verschillende formaat. De topgevels aan de oost- en westzijde zijn beide afgezet met een klimmend baksteenfries en een houten daklijst. Op de westelijke topgevel is aan het gestuukte vlak de aftekening van het verdwenen brandspuitenhuisje zichtbaar. Deze gevel bezit verder nog een venster op de begane grond en een deur met een brandtrap ervoor in de top.

Waardering

De WERKPLAATS annex TIMMERWINKEL is van algemeen belang:

- als historisch functioneel onderdeel van het complex Springstoffenfabriek bij Ouderkerk aan de Amstel;

- uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven vroeg twintigste-eeuws fabrieksmagazijn;

- vanwege de ensemblewaarde door de functionele relatie tot de overige objecten van het voorterrein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 511966. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats alsmede timmerwinkel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1913
1913
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing